Kohtutäitur nõuab keskkonnaohtliku ujuvkraana omanikult 5000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volare vraki puhastustööd.
Volare vraki puhastustööd. Foto: Tuukritööde OÜ

Kohtutäitur nõuab 5000 euro suurust sunniraha Reivo Sammalt, kes jättis ujuvkraana keskkonnainspektsiooni nõutud ajaks ohutustamata.

Täpsemalt käib jutt Möldri lahes lebavast ujuvkraanast, mida kasutati Saaremaal Sõrve juures madalikule aetud Kreeka laeva Volare vraki vanarauaks lõikamisel.

«Esimene sunniraha 5000 eurot on määratud ja nõue on edastatud septembri keskel kohtutäiturile,» ütles BNSile keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul. Ta lisas, et järgmine kord kontrollib inspektsioon ujuvkraana aluse olukorda novembri lõpus. «Kui ka selleks ajaks ei ole Samma seda ohutustanud, määratakse uus sunniraha,» lisas ta.

Sunniraha nõutakse Tuule sõnul sisse täitemenetluse seadustikus sätestatud korras nagu kohtuotsusest tulenev rahaline nõue ja kui Semma jätkuvalt ignoreerib nõuet muuta ujuvkraana alus keskkonnale ohutuks, läheb inspektsioon samm-sammult mehe survestamise protsessiga edasi.

«Sunniraha kohaldamiste arv ei ole piiritletud,» rääkis Tuul. «Kas määrata sunniraha või on tõhusam kohaldada asendustäitmist, otsustab haldusmenetlust läbi viiv ametnik pärast iga kontrollimist eraldi. Seega, kas järgmisena määratakse uus sunniraha ja kui suur see on või kas otsustatakse kohaldada asendustäitmist, me täna ette öelda ei saa. Kui ametnik leiab, et sunniraha ei ole tõhus meede ja omanikku vraki ohutustamiseks ei sunni, kohaldab ta asendustäitmist. Kui selline otsus tuleb, teavitatakse sellest vraki omanikku, korraldatakse riigihange, ohutustakse vrakk ning asendustäitmise kulud nõutakse sisse vraki omanikult.»

«Ühesõnaga, sellest lähtuvalt ütleme praegu siis seda, et sunniraha 5000 eurot on määratud ja edasine sõltub asjaoludest, täpsemalt kontrolli tulemustest,» sõnas Tuul. Kui ettekirjutus ei ole järgmiseks ettenähtud tähajaks [novembri lõpuks] täidetud, võib määrata järgmise sunniraha.»

Keskkonnainspektsioon tegi tänavu 3. aprillil Sammale ettekirjutuse, mille kohaselt pidi ta Möldri lahes madalikul asuva ujuvkraana aluse kütusetankides olevad ohtlikud jäätmed 30. juuliks likvideerima. Ohutuks muudetud kraanaaluse vraki võis ta praegusele kohale jätta.

Keskkonnainspektsioon tuvastas ujuvkraana aluse omaniku 2015. aastal pärast kuid kestnud uurimist. Tuule sõnul võttis aluse omaniku selgitamine aega, kuna menetleja ei saanud esialgu oma päringutele vastuseid ning pidi korduvalt järelepärimisi tegema. Ühtlasi olid aluse omandisuhted korduvalt muutunud.

Ujuvkraana viisid aastate eest merelahte isikud, kes selle abil 29. novembril 1980. aastal madalikule sõitnud Volare veepealset osa tükkideks lõikasid ja metalli vanarauaks müüsid. Kraana aluse sisemuses on praeguseni pliiakud, vanad elektriseadmed, asbestiga kaetud torud ja kaks kütusetanki kütusejääkidega ja alus on seega keskkonnaohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles