India kohus väljastas laevakaitsjate kaasuse otsuse täisteksti

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27. novembril mõistis Madurai kohus laevakaitsjad õigeks ja päev hiljem pääsesid nad vanglast välja
27. novembril mõistis Madurai kohus laevakaitsjad õigeks ja päev hiljem pääsesid nad vanglast välja Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

India kohus väljastas vanglast vabastatud 14 Eesti laevakaitsja kaasuses kohtuotsuse täisteksti, mis lubab kohalikel võimudel menetlusega edasi liikuda, teatas Eesti välisministeerium.

India Tamil Nadu osariigi võimud ootasid menetlusega edasiliikumiseks kohtuotsuse täisteksti ning nüüd, mil see on neil käes, on oodata edasiliikumist, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas. Uusi arenguid on Belovasi sõnul oodata esmaspäeval.

Välisministeeriumi askentsleri Annely Kolgi sõnul on tegu väga positiivse uudisega.

«Kohtuotsus on nüüd aluseks, et kõik ametkonnad saaksid hakata kaasusega tegelema, öelda oma seisukohad ja me saaksime omalt poolt teha kõik selleks, et mehed saaksid kätte oma väljasõiduviisad,» ütles hetkel Chennais viibiv välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk Postimehele.

Kolgi sõnul jõudis kohtuotsuse täistekst temani täna pärastlõunal ja sellest informeeriti koheselt laevakaitsjaid ja nende lähedasi. «Meie järgmine samm tuleb esmaspäeva hommikul, kui loodetavasti asuvad kõik ametkonnad edastama arvamusi selle otsuse kohta,» sõnas Kolk, lisades, et samal päeval plaanib ta koos Suurbritannia kolleegidega minna kohtumisele ka Välismaalaste ametisse, millelt vajatakse kinnitust väljasõiduloale.

Millised võiksid olla edasised arengud, Kolk ennustada ei soovinud: «Ma ei julge spekuleerida. Aga väga palju positiivset on toimunud ning me oleme lootusrikkad.»

Eesti konsul Indias Mats Kuuskemaa tõi välja, et kohtuotsuse täisteksti väljastamine ja sel nädalal toimunud kohtumised erinevate ametnikega on head märgid. «Tegelikult ei andnud keegi meile lootust, et see otsus tuleb nädalavahetusel. Kõik ütlesid, et enne esmaspäeva pole lootust seda saada.»

Välisministeeriumi asekantsler Anneli Kolk ja konsul Mats Kuuskemaa Chennais.
Välisministeeriumi asekantsler Anneli Kolk ja konsul Mats Kuuskemaa Chennais. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Annely Kolk kohtus neljapäeval India Tamil Nadu osariigi politseiameti peadirektoriga, osariigi välisasjade riigisekretäriga, siseasjade riigisekretäriga, osariigi peasekretäriga ning Tamil Nadu osariigi peaministriga. Ühenduses oldi ka peaprokuröriga.

«Kõikidel kohtumistel väljendasime lootust, et ametkonnad kiirendavad oma protsesse ning saan öelda, et meile kinnitati, et tehakse endast olenev, et see nii läheks,» ütles asekantsler neljapäeval Postimehele. 

Kolk on väljendanud lootust, et prokurör õigeks mõistvat otsust edasi ei kaeba ning meestel on võimalik peagi koju naaseda.

Asekantsler on laevakaitsjatega kokku leppinud, et kohtutakse iga päev ning antakse neile ülevaade saatkonna ning asekantsleri pingutustest meeste abistamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles