Mikser: Kataloonias tuleb arvestada häälte üsna võrdset jaotumist (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser.
Välisminister Sven Mikser. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Välisminister Sven Mikseri hinnangul tuleb Hispaanias pärast Kataloonia valimisi regiooni staatuse küsimuses leida lahendus arvestades seda, et piirkonna elanike seas ei ole iseseisvumise küsimuses üht valdavat seisukohta. 

«Ma usun, et nende valimiste tulemusel moodustuv regiooni võim peab arvestama sellega, et valimistulemused andsid vägagi selge signaali, et rahvas selles olulises küsimuses on üsna selgelt pooleks,» ütles Mikser.

«Kui erinevate parteide lõikes on toetus kandunud ühelt teisele, – ühed on toetust juurde võitnud ja teised kaotanud – siis tegelikult on Hispaania ühtsust toetavate ja teiselt poolt Kataloonia iseseisvust toetavate jõudude vahekord jäänud endiseks,» sõnas minister.  

Sarnaselt 2015. aasta valimistega on Kataloonia iseseisvumist toetavad parteid saanud pisut alla poole häältest ja pisut üle poole parlamendid kohtadest. «Nii et selles mõttes ei ole need valimised väga selget lahendust toonud,» tunnistas Mikser.

«Küll aga on saanud selgeks - muuhulgas ka Eestis - et kui Hispaania ülemkohtu poolt ebaseaduslikuks kuulutatud referendumi pinnalt hinnates võis tunduda, et iseseisvuse toetajatel on väga-väga suur ülekaal Kataloonia ühiskonnas, siis nende valimiste tulemusena on selge, et kaalukausid on ikkagi väga võrdsed,» märkis välisminister.

Mikser avaldas lootust, et valimiste järel algab keskvõimu ja Kataloonia vahel dialoog, mis pinged maha võtab.

Kommenteerides seda, kuidas peaks Eesti Kataloonia valimistele reageerima, rõhutas Mikser, et esmajoones on see siiski Hispaania siseküsimus. «See ei ole tegelikult meie öelda, millisel viisil seda autonoomiat kas laiendatakse või ei laiendata,» sõnas Mikser.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles