Päästeamet: potililled, vana mööbel või naabri lapsekäru võivad maksta elu

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihti hoitakse kortermaja koridoris nii jalgrattaid, lapsevankreid kui lilli.
Tihti hoitakse kortermaja koridoris nii jalgrattaid, lapsevankreid kui lilli. Foto: Päästeamet

Trepikodades hoitavad esemed on süütajatele heaks tulehakatuseks, samuti muudavad need tulekahju korral hoonest väljumise keerulisemaks. 

Eelmise aasta märtsis süüdati Tallinnas Lasnamäel sotsiaalmaja viienda korruse koridoris lapsevanker. Kuna kogu koridor oli tihedat suitsu täis, jäid inimesed oma korteritesse lõksu, lausus päästeameti kommunikatsiooninõuniku Laur Kool ja lisas, et sellised väljakutsed ei ole päästjate jaoks haruldased.

Et sarnaseid olukordi vältida, tuleks asjadele leida mõni muu koht. «Lapsevankri, jalgratta ja muude asjade kortermaja trepikodades hoidmine tundub küll praktiline ja mugav, kuid see on ohtlik ja tuleohutusnõuetega vastuolus,» ütles Kool ja lisas, et tulekahju korral on need takistuseks hoonest väljumisel. 

Päästeameti inspektorite sõnul hoitakse trepikodades kõige sagedamini just lapsevankreid, jalgrattaid, vana mööblit ja lilli.

«Kuigi trepikoja kaunistamine taimedega võib tunduda esteetiliselt kaunis, tuleks siiski arvestada, et lillepotid takistavad trepikojas liikumist ning võivad evakuatsiooni teel takistuseks olla,» ütles Kool. 

Kas tohib või ei tohi?

Reeglina on trepikojad ja keldrid avatud ruumid ehk ühisruumid, mida võivad kasutada kõik elanikud, selgitas Kooli ning lisas, et tavaliselt on ühisruumide sihtotstarvet ja kasutamise korda kirjeldatud korteriühistu kodukorras.

Ta lisas, et tuleohutuse teemat tuleks regulaarselt käsitleda ühistu koosolekutel. «Tuleohutus, nagu ka makstud kommunaalkulud, peaks olema kõigi majaelanike ühine mure,» ütles ta.

Lisaks on soovitatav paigaldada trepikotta vähemalt üks suitsuandur ja üks 6kg tulekustuti.

Aga kus siis asju hoida?

Selleks, et lapsevankriga pere ei oleks oma murega üksi, peaks korteriühistu või majavanema kaudu koridoride evakuatsiooni teemat ühiselt majas arutama ja leppima kokku, kus ja kuidas elanikud vankreid, aga näiteks ka jalgrattaid hoiavad.

Sellistel puhkudel võiks Kooli sõnul kaaluda keldrite remonti ja ühiste hoiuruumide rajamist. «Üks soovitus on tõsta vankri pealt ära riidest osa ja see tuppa tuua, sest süütajatel pole siis võimalik riidest osa põlema panna.»

Omaette probleemina tõi Kool välja selle, et vanemat tüüpi kortermajades on levinud komme oma korteri ukse taga hoida ka vana mööblit või kodutehnikat. «Enamasti on tegemist ajutise lahendusega, mis kipub olema igavene,» lausus Kool.

Et sellist asja vältida, on paljud korteriühistud otsustanud tellida kord aastas suurema konteineri, kuhu saavad elanikud oma mittevajalikke asju viia. «Vanematele majaelanikele tuleks seejuures kindlasti pakkuda abi, et ka nemad saaksid vajadusel oma vana mööblit või kodumasinad lasta ära viia,» lisas Kool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles