Eesti lennundusekspert: on ime, et Vene ja USA lennukid kokku ei põrganud (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennuk P-3 Orion
USA lennuk P-3 Orion Foto: JASON REED/Reuters/Scanpix

On vaid õnnelik juhus, et Vene hävitaja ja USA vaatluslennuk vaid pooleteise meetri kauguselt üksteisest möödudes kokku ei põrganud, arvas lennundusekspert. 

Eile kirjutas Postimees, et Venemaa sõjalennuk möödus Musta mere kohal USA õhujõudude vaatluslennukist kõigest viie jala ehk pooleteise meetri kauguselt. 

Kui vahemaa pooleteist meetrit kahe sõiduki vahel tõele vastab, siis oli lennukite kokkupõrke vältimine õnnelik juhus, mitte professionaalsus, arvas Lennuliiklusteeninduse AS-i lennujuhtimisosakonna juhataja ja juhatuse liige Üllar Salumäe.

Ka kümme korda suurem vahemaa oleks kvalifitseeritav väga ohtlikuna. «Sellises situatsioonis võib iga väikseimgi vääratus või viga õhusõiduki piloteerimisel, ootamatu tuulesuuna muutus või kergeimgi turbulents tuua kaasa kokkupõrke,» rääkis Salumäe. 

Loomulikult on õhusõidukitel olemas seadmed väga täpseks navigeerimiseks. Salumäe lisas, et ilmselt olid ka mõlemad õhusõidukid pilootidele visuaalselt nähtaval, aga sellist vahemaad kahe õhusõiduki vahel ei suuda ükski seade ega ka piloodi oskused turvaliseks ja kontrollituks muuta.

Antud juhul oli Salumäe arvates tegemist ilmselt mingi piloodi või siis teda juhtiva sihitaja poolse eksimusega, mis õhusõidukid teineteisele sedavõrd lähedale viis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles