Hanso: Eesti võiks seada sihiks võtta kaitseväkke aastas 300-400 naist (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid õppusel 2015. aastal Tapa lähedal.
Eesti sõdurid õppusel 2015. aastal Tapa lähedal. Foto: SCANPIX

Eesti võiks seada sihiks võtta iga aasta kaitseväkke 300 kuni 400 naist, ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso teisipäeval.

Hanso rääkis Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses, et seaduse järgi tuleb igal aastal määrata relvajõududesse võetavate naiste arv. Praegune arv on tema sõnul 108.

«Tean, et meil ei lähe selle sihi täitmisega väga hästi, kuid kui me sihti ei sea, siis me ei jõua sinnamaani kunagi,» lisas ta.

Hanso sõnul tuleb teha aastaid tõsist ja süstemaatilist tööd, et Eesti inimesed ja ühiskond mõistaksid, et karjäär sõjaväes on nagu iga teine.

«Selleks vajame kriitilist arvu inimesi. Kui tõesti läheb (kaitseväkke) iga aasta 20 (naist), siis peetakse seda millekski imelikuks» rääkis ta. «Ideaalses maailmas… võtaksime iga aasta 300-400 naist. See peaks olema meie siht, mitte isegi 108,»

Lisaks käis Hanso välja idee seada sihiks Eestile esimese naiskindrali saamine.

«Miks mitte seada sihiks, et järgmise 15 kuni 20 aasta jooksul tahame näha ühte (Eesti riigikaitsesüsteemist) välja kasvanud eestlasest naiskindralit,» pakkus riigikaitsekomisjoni esimees. «Vaadates tulevikku, siis ei saa meie riik olema arvuliselt kunagi suur. Arvan, et see on meie jaoks üks kriitiliselt tähtsatest strateegilistest küsimustest. Sooneutraalsed, kaasavamad relvajõud ning naiste suurem osalus teeb meie riigi ja jõu palju tugevamaks.» 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles