Kaljulaidist portree maalinud soomlane: ma pole Picasso, vaid kunstnik (5)

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe toimetuse fuajeesse saabus täna pärastlõunal soomlane Timo Ilmari, kes soovis oma värskelt valminud portreed Kersti Kaljulaidist meediale näidata, enne kui ta kingi Kadrioru lossi viib ja presidendile laseb toimetada. Tegu on omaalgatusliku traditsiooni jätkamisega.

Kes on Timo Ilmari? Suur Eesti-sõber, kes elab juba pikemat aega suurema osa aastast Lääne-Virumaal Rakkes. «Mulle lihtsalt meeldib Eesti! Oleme ju vennasrahvad – meil on nii palju ühist,» ütleb varemgi omalaadsete ettevõtmistega uudiskünnise ületanud Ilmari. Ta suhtleb soome keeles, kuid mõistab suurepäraselt ka lõunanaabreid, mida tõestavad ilmekalt tema lausetesse eksivad eestikeelsed sõnad.

Oma maalidest rääkides torkab Ilmari tabavalt: «Ma pole (Pablo) Picasso, vaid ikka kunstnik. Oma nime joonistamist ma veel maaliks ei loe. Olen selline kunstnik, kes võib vabalt oma teost lõpmatuseni täiendada. Need ei saa tegelikult kunagi valmis.»

Ilmari Eesti presidentide maalimise traditsioon sai alguse 1991. aastal, kui ta toonasest Eesti NSV Ülemnõukogu esimehest Arnold Rüütlist pildi tegi. «Õnneks sai Rüütel hiljem ka presidendiks, nii et mul polnud vaja uut pilti maalida,» muigab 70-aastane Ilmari, kes on meie presidentide kõrval maalinud ka nende abikaasasid.

Korra on õnnestunud Ilmaril ka presidendiga kohtuda. See oli Rüütli ajal. «Viisin maali Kadrioru lossi, kus öeldi, et president on valmis mind ka vastu võtma. Nii kutsutugi mind sisse ja me jõime Rüütliga teed,» meenutab soomlane, kelle sõnul polnud teised taasiseseisvunud Eesti presidendid, Lennart Meri ja Toomas-Hendrik Ilves, tema kingi üle viimise hetkel lossis.

Kõige parema mulje on Ilmarile meie presidentidest jätnud Meri. «Ta oli kuidagi tõeline president,» ütleb ta mõtlikult. «Loodetavasti kujuneb ka Kaljulaidist edukas president.»

Ilmari tegeleb kunsti kõrval ka muusika ja igavikuliste maailmatõdede uurimisega. Muuhulgas plaanibki mees täna otse Postimehe toimetusest Kadriorgu siirdudes portree kõrval anda üle ka oma uurimustöö, millega ta üritab tõestada, et Suure Paugu teooria ei pea kuidagi paika. Kaljulaid saab maali ja põneva lugemisega lähemalt tutvuda aga paraku alles mõne aja pärast, sest hetkel viibib ta Pyeongchangi taliolümpiamängudel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles