Michal: töö jälitustegevuse regulatsiooni kallal juba käib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal justiitsministrina Kadriorus.
Kristen Michal justiitsministrina Kadriorus. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Justiitsminister Kristen Michal ütles, et jälitustegevuse regulatsiooni analüüsiks on töögrupp juba kokku kutsutud ning esimesi tulemusi võib oodata sel sügisel.


«Justiitsministeerium on juba kokku kutsunud töögrupi, mis analüüsib põhjalikult kogu jälitustegevuse regulatsiooni ja töötab vajadusel välja seadusemuudatuste ettepanekud. Töögrupp on oma tööd juba alustanud,» ütles Michal.

«Lisaks justiitsministeeriumi esindajatele kuuluvad sinna ka riigikohtu, advokatuuri ning riigiprokuratuuri esindajad, ettepaneku sellise töögrupi loomiseks ja teema täiendavaks analüüsiks tegi kevadtalvel ka juba president Ilves,» märkis Michal.

Teema, et jälitustegevuse regulatsioon tuleks üle vaadata, tõstatas täna õiguskantsleri Indrek Teder. Tema hinnanul on jälitustoimingust teavitamise kord vastuolus põhiseadusega.

Michali sõnul käsitletakse mitmepoolse töörühma analüüsi raames muuhulgas kindlasti ka õiguskantsleri ettepanekul tõstatatud küsimust järelevalve tõhususe kohta jälitustoimingust teatamise edasilükkamise üle ja seda, kas järelevalvetoimingust erandjuhtudel teavitamata jätmine on põhiseaduslikult lubatav.

«Samuti analüüsime küsimusi, mida õiguskantsler ei ole tõstatanud, kuid peame oluliseks inimeste põhiõiguste tagamisel – näiteks küsimust, kes ja millisel moel saab alustada jälitustegevust ja millisel kujul peab selleks luba antud olema,» lisas Michal.

Michali sõnul on inimeste põhiõiguste kaitse – ja seda ka kriminaalmenetluses – oluline küsimus ning on eraldi rõhuasetusena välja toodud valitsuse tegevusprogrammis 2011–2015. «Analüüsi plaanime valmis saada sügiseks ning sellest tulenevad vajalikud seadusemuudatused välja töötada veel sel aastal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles