Viit pealinna kooli remontiv firma tahab linnalt rohkem üüriraha

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühisgümnaasiumi maja enne remonti.
Tallinna ühisgümnaasiumi maja enne remonti. Foto: Raigo Pajula

Viit pealinna kooli remontinud ja hiljuti ärimees Oliver Kruuda poolt oma tuttavale müüdud BCA Center tahab suurendada üüri, mida linn kohustub firmale koolimajade välja ostmiseks tasuma.

Vahetult pärast seda kui avalikkusesse jõudis teade, et Kruuda börsifirma Kalev müüs ettevõtte BCA Center 70 miljoni krooniga Kruuda ammusele äripartnerile Mati Tusovile, saatis koole hooldav erafirma linnavalitsusele kirja, et tahab tõsta üürimakseid viies koolis.

BCA Center viitab üürimaksete tõstmisel linnaga sõlmitud lepingule, kus üüri suurus on seotud tarbijahinnaindeksiga (THI).

Firma teatel on THI aastaga muutunud 10,5 protsenti, mis annabki aluse üüri tõstmisele. Vastavalt üüri määravale valemile, tähendab firma soovitud üüritõus linnale makse suurenemist umbes 5,3 protsendi võrra alates tuleva aasta 1. jaanuarist.

Linn pidi BCA Centeri remonditud Haabersti vene gümnaasiumi, Nõmme gümnaasiumi, Tallinna ühisgümnaasiumi, Karjamaa gümnaasiumi ja Sikupilli keskkooli eest üürimaksetenea tuleval aastal kokku tasuma umbes 50 miljonit krooni.

5,3 protsendine tõus tähendab üüri kasvu 2,6 miljoni krooni võrra.

Linn ei suuda halvas seisus olevaid koolimaju oma eelarves olevate rahade eest piisavalt kiiresti korda teha, mistõttu linnavalitsus on tänaseks andnud kümme koolihoonet kahe erafirma kätte.

Linnaga sõlmitud kokkuleppe kohaselt teevad BCA Center ja ärimees Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holding koolimajad korda ning linn ostab neilt 30 aastat kestvate üürimaksetega koolihooned tagasi.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles, et üürimaksete korrigeerimine on paika pandud erafirma ja linna vahelises lepingus ning üürimaksed on seotud tarbijahinnaindeksi muutusega.

Ta lisas, et linnavalitsus hakkab nüüd BCA Centeri ettepanekut analüüsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles