Rohelised pooldavad meditsiinilise kanepi viimist tavaravimi staatusse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Erakond Eestimaa Rohelised on seisukohal, et ka Eestis peab meditsiiniline kanep olema tavaline ravim, mida retseptiga apteegist osta saab.

Eestimaa Roheliste aseesimees Aleksander Laane nimetas absurdseks Eesti olukorda, kus patsiendid meditsiinilist kanepit kätte ei saa. Tema sõnul on meditsiinilist kanepit kasutavates maades ilmnenud tendents, kus kanepipatsiendid vähendavad oluliselt opioidsete valuvaigistite ja teiste ravimite kasutust.

«Suremus opioidide üledooside tõttu, mis USA-s ja Kanadas on epideemia mõõdu võtnud, on veerandi võrra väiksem just neis osariikides, kus meditsiiniline kanep saadaval on,» ütles Laane BNS-ile.

«Ka tootmine saab toimuda Eestis – nii saaksime osa kiiresti kasvavast turust ja täita ka riigi eelarvet,» sõnas Laane.

Roheliste aseesimees tõi näiteks, et Kanada suurim tervisekindlustuse pakkuja Sun Life lisas 1. märtsist oma hüvitatavate teenuste nimekirja meditsiinilise ehk ravikanepi.

Sun Life'i juhi Dean Connori sõnul on meditsiinilisest kanepist saanud valuravi oluline osa. Eelkõige peetakse tervisekindlustuse poolt silmas vähi-, hulgiskleroosi- SM- ja reumatoidartriidi-patsiente ning ka kõiki palliatiivse hoolduse patsiente.

Laane sõnul oli Kanadas möödunud aasta septembris 235 000 ravikanepit kasutavat patsienti ning nende arv kasvab väga kiiresti.

«Sun Life'i juhid lubasid meditsiiniuuringuil silma peal hoida ning lisada meditsiinilise kanepi kasutusnimekirja haigusi vastavalt sellele, kuidas uuringutest tõendeid koguneb. Kanada meditsiinilise kanepi kasvatajad ja töötlejad sihivad aga maailmaturgu, sest on suur hulk riike, kus meditsiiniline kanep on kasutuses või kohe kasutusse tulemas, kuid tootmine kas puudub või ei suuda nõudlust rahuldada,» ütles Laane.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles