Kalendrisse võib lisanduda uus tähtpäev (3)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender.
Kalender. Foto: (c) panthermedia.net / Andriy Popov

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas saata esimesele lugemisele kõigi kuue fraktsiooni algatatud eelnõu, mis muudaks 1. oktoobri omavalitsuspäevaks.

Uue riikliku tähtpäeva eesmärk on senisest enam väärtustada omavalitsusi, mis on Eesti riigi loomisel, taastamisel ja arendamisel olnud olulised asutused, rääkis põhiseaduskomisjon esimees Marko Pomerants. Uus tähtpäev annaks võimaluse tutvustada rohkem omavalitsuste tegevust ja kaasata kogu ühiskonda paremini omavalitsuste ees seisvate väljakutsete lahendamisse.

Plaanitavast tähtpäevast tunneks Pomerantsi arvates enim rõõmu ennekõike kohaliku omavalitsuste tegevusega seotud inimesed. «Omavalitsuspäev oleks austusavaldus inimestele, kes omavalitsustöös  igapäevaselt Mõnistest Kõpuni me igapäevasele elule kaasa aitavad,» rääkis Pomerants.

Ta lisas, et kohaliku omavalitsuse toimimine on parim regionaalpoliitika. «Kord aastas seda endale paremini teadvustada ei ole palju tahetud,» sõnas esimees.

Plaanitav tähtpäev sobib eelnõu algatajate meelest kõige paremini just oktoobri esimesele päevale, sest 1866. aasta 1. oktoobril jõustus avaliku halduse esimene seadus – Makoggukonna Seadus Baltia-merre kubbermangudele. Ria-, Tallinna- ja Kura-male. «Seega on 1. oktoober igati sobilik päev selliseks tähtpäevaks,» ütles Pomerants.

Pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise seaduse eelnõuga (591 SE) tahetakse sätestada 1. oktoober omavalitsuspäevana. Eelnõu esimene lugemine on kavas teisipäeval, 10. aprillil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles