Trump: meie koostöö Balti riikidega põhineb vastastikusel panustamisel (1)

Neeme Raud
, Washington, Valge maja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump, Kersti Kaljulaid, Dalia Grybauskaitė ja Raimonds Vējonis lubasid otsida võimalusi regionaalse õhutõrjevõimekuse tugevdamiseks nii kahepoolselt kui ka NATO formaadis.
Donald Trump, Kersti Kaljulaid, Dalia Grybauskaitė ja Raimonds Vējonis lubasid otsida võimalusi regionaalse õhutõrjevõimekuse tugevdamiseks nii kahepoolselt kui ka NATO formaadis. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

Washingtonis toimunud Ameerika Ühendriikide ja Baltimaade «sajandi-tippkohtumine», nagu Donald Trump seda Balti riikide 100. aastapäevade märkimiseks korraldatud summitit nimetas, oli ühelt poolt suur vastastikune epiteetide külvamine. Sõnad «tugev», «sügav sõprus», «liitlus» käisid korduvalt läbi kõigi presidentide kohtumise järel tehtud sõnavõttudest, teisalt oli tegemist taas võimalusega rõhutada koostöö konkreetsust eelkõige julgeoleku aga ka majandusvaldkonnas.

Ühendriikide president Donald Trump tervitas Baltimaade presidente Valges Majas omas elemendis olles, rõhutades töise lõuna eel, mil ajakirjanikud korraks saali lubati, et USA jaoks on Balti riikide sajandipikkune ajalugu muljet avaldav, nagu seegi, et Baltimaad ostavad Ühendriikidelt «maailma parimat sõjatehnikat».

Trump kiitis Eestit, Lätit ja Leedut sellegi eest, et nad tasuvad NATO eelarvesse kaks protsenti oma SKTst, ning rõhutas, et just tänu tema kriitikale ja survele nende riikide puhul, kes oma kohuseid NATO ees samalaadselt ei täida, on hakanud alliansile siiski laekuma enam raha kui kunagi varem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles