Andres Ammas. 25. veebruar 1962 – 4. aprill 2018

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu 1. keskkooli muusikateatri Pöialpoiss dirigent, õpetaja Andres Ammas.
Haapsalu 1. keskkooli muusikateatri Pöialpoiss dirigent, õpetaja Andres Ammas. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Riigikogu esimees Eiki Nestor võitles eile parlamendi kõnetoolis kurbusepisaratega, sest meie seast on vaid 56-aastaselt lahkunud tema kauaaegne kaasteeline, Eesti kogenumaid poliitikuid ja mitmekülgsemaid ühiskonnategelasi Andres Ammas.

Ammasele ei meeldinuks, kui temast kirjutades suuri sõnu kasutatakse. Oma tegudega ei jätnud ta aga teist võimalust. Ta oli poliitik, õpetaja, koolidirektor, dirigent, pillimängija, laulja, ajakirjanik, peatoimetaja ja ennekõike hea inimene. Tema tuntuimad ametid seonduvad poliitikaga, ent ise pidas ta oma suurimaks kireks kooli.

1979. aastal Haapsalu 1. keskkooli lõpetanud Ammas naasis sinna juba kolm aastat hiljem 20-aastase muusikaõpetajana. Muusikapedagoogikat oli ta õppinud Tallinna Riiklikus Konservatoorumis.

Verinoorena milleski osalemine oli talle omane – 24selt oli ta juba õppealajuhataja ning 28selt ülemnõukogu liige. Seal sai temast 1991. aasta 20. augustil ka noorim 20. Augusti Klubi liige. Ammas käis kooli ja suure poliitika vahet oma karjääri jooksul mitu korda. Oma kooli, hilisema Haapsalu gümnaasiumi, praeguse Haapsalu põhikooli direktor oli ta ka aastatel 2007–2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles