Vene ujuvtuumajaam läbib Soome lahte

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Lomonossovi teekond Peterburi.
Akadeemik Lomonossovi teekond Peterburi. Foto: Allan Triik

Reedel asub Peterburist Murmanski poole teele Vene ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov. Kuna teekonna esimeses pooles läbib alus Soome lahte, jälgivad nii Soome kui ka Eesti ametnikud pingsalt, et kõik sujuks ohutult.

Esialgu plaaniti tuumkütust laadida ja reaktoreid kävitada juba Peterburis, kuid see ajas pahaseks nii keskkonnateadlased kui ka aluse teele jäävad riigid. Näiteks kardeti Norras, et jaam võib tormisel Atlandil sõita Norra rannikul karile ja nii kahjustada riigi turismi- ja kalatööstust.

Suvel teataski jaama tellinud Rosatomi peadirektor Aleksei Lihhatšev, et tankimiseks ja katsetamiseks läheb siiski Murmanskis, kus on vajalik võimekus olemas. Lihhatševi sõnul saigi määravaks just Läänemere-äärsete riikide vastuseis.

Selles pole küll meie ega teiste teele jäävate riikide ametnikud saanud oma silmaga veenduda, kuid sellest infost praegu lähtutakse. «Kõige tähtsam ongi just see, et meie andmetel tangitakse tuumkütust Murmanskis, ja et seda ei ole tehtud Peterburis,» ütles keskkonnaameti nõunik Teet Koitjärv. «Meile praegu teadaolevatel andmetel puuduvad seega igasugused tuuma- ja kiirgusriskid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles