Laaneots Punase väljaku paraadist: rahvusvaheliselt on Putini seltskond isoleeritud (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad Moskvas Punasel väljakul.
Võidupüha paraad Moskvas Punasel väljakul. Foto: KIRILL KUDRAVTSEV / AFP/SCANPIX

Kaitseväe endise juhataja, erukindral Ants Laaneotsa sõnul oli paraad oodatult väga hästi ette valmistatud, kuid üllatusena tuli kõrgete väliskülaliste puudumine.

«Mis jäi kohe silma, oli kõrgete väliskülaliste puudumine. Ühel pool istus mingi veteran ning teisel pool keegi tundmatu eraisik. Suuri bosse ei olnud, isegi mitte Putini kõige suuremat sõpra Schröderit (endine Saksa liidukantsler Gerhard Schröder – K.R) polnud kohal. Tundub, et rahvusvaheliselt on Putini seltskond suhteliselt isoleeritud,» rääkis Laaneots.

Erukindrali hinnangul võivad selle põhjusteks olla Euroopa Liidu ning USA sanktsioonid, mis seekord mõju avaldasid. «Paljud kellele Venemaa sümpatiseerib ehk isegi saadaksid kedagi, aga nad pelgavad Euroliidu ja USA kaudseid sanktsioone, sest Trump ju võtab seda asja väga tõsiselt,» rääkis Laaneots.

Putini kõne suuri üllatusi ei pakkunud

Ehkki tänavune Putini kõne oli tavapärasest lühem, siis ühtegi üllatust see Laaneotsa sõnul ei toonud.

«Tema sõnum oli sama paatoslik nagu igal aastal - ainult Nõukogude Liit päästis kogu maailma ja purustas  üksinda Kolmanda Reichi. Unustatud olid absoluutselt kõik liitlased – Suurbritannia, USA, Prantsusmaa. Samuti ei mainitud mitte midagi USA abist lendliisi (lend-lease - abiprogramm, mille alusel NSV Liit sai II maailmasõjas USA-lt suure hulga sõja- ja humanitaarabi – K.R)  näol ning täielikult oli unustatud see, et liitlased avasid teise rinde. Sellest polnud mitte mingit juttu,» analüüsis Laaneots.

Välja toodi kõige uuem tehnika

Laaneotsa sõnul oli paraadile toodud kõige uuem tehnika, mis Venemaal üldse olemas, nende hulgas ka hetkel veel ametlikult relvastusse mittekuuluvaid vahendeid.

Erukindrali sõnul oli esmakordselt näha väga palju soomustatud autosid. «Need polnud soomusautod või soomukid vaid soomustatud autod, näiteks oli toodud kohale täiesti uus arbalett-tüüpi soomustatud auto.» Samuti näidati Venemaa kõige uuemaid tanke T-14. «Millegipärast oli neid paraadil muidugi ainult neli. Mis jäi segaseks oli see, et diktori sõnul kuuluvad need esimese tankiarmee koosseisu. Siiani pole küll mingit informatsiooni olnud, et need oleksid ametlikult relvastusse võetud, kuid peab uurima, kas nüüdseks tõesti on,» rääkis Laaneots.

Veel tõi Laaneots uuest tehnikast välja tankibaasil ehitatud jalaväe toetus-lahingmasina ning 155 mm iseliikuva suurtüki Koalitsiya. Samuti oli väljas ka juba varasemalt nähtud ja 500 kilomeetri kaugusele lendav taktikaline raketisüsteem Iskander-M. «Kohal olid põhimõtteliselt kõik õhutõrjesüsteemid, uuematest BUK-2 ning Pantsir-S1, mis venelaste väitel põhiliselt ameeriklaste tiibraketid Süürias alla lasi. Väga palju reklaamiti ja kiideti veel kaugmaa raketikompleksi S-400 Triumph. Asi mida mina varem pole näinud, olid mehitamata lennumasinad Orlan. Ilmselt ei ole need küll erilise strateegilise tähtsusega, kuid kuna need olid masina peal, polnud parameetritest aru saada.»

Samuti oli Laaneotsa sõnul päris hästi esindatud lennuvägi, kus näha sai juba tuntud MI-8 ning MI-26 helikoptereid. Uue asjana olid esindatud kaks stealth-tüüpi hävituslennukit. «Venelased teevad neid tegelikult järgi ning polegi sellele õiget nime pannud, aga ameeriklastel kannavad sama tüüpi lennukid nime F-22 ja F-35,» selgitas Laaneots.

Laaneotsa sõnul oli tehnikat paraadil väga palju ning erinevalt eelmisest aastast kui üks tank T-14 tuli pärast puksiiriga ära vedada, liikus sel korral kõik tervikuna.

Lahinguüksuseid oli vähe, kuid palju kursante

Suur üllatus oli erukindrali jaoks suur sõjakoolide ning sõjaväeakadeemiate esindatus jalgsimarsil samas kui lahingüksuseid oli vähe. «Hästi palju kadette või kursante oli. Kõik väeliigid olid marssijate seas esindatud – alates tsiviilkaitsest kuni raudteevägedeni välja, kõiki umbes pataljoni jagu. Ma olen ise ka seal kolm korda marssinud ning tavaliselt kasutati seal ära need sõjaväe õppeasutused, mis olid Moskvas ning neid on ka päris mitu. Aga nüüd oli tõepoolest toodud neid igalt poolt. Ainuke mis oli nii-öelda meie kandist pärit, oli Kaliningradi oblastis paiknev 336-s merejalaväe brigaad, mis samuti pataljoniga esindatud oli.

Laaneotsa sõnul oli marssijatel väga hea väljaõpe. «Tundub, et mehed olid väga kõva mahvi saanud, sest kõik olid sirged ja marssisid sirge jalg ettepoole ida-preisi sammu.»

Paraad numbrites

Paraadi võttis vastu Vene kaitseminister, armeekindral Sergei Šoigu. Paraadi juhatas maaväe juhataja kindralpolkovnik Oleg Saljukov.

Vene kaitseametkonna andmetel osales paraadil 13 046 inimest, 159 tehnikaühikut, ning 75 operatiivtaktilise, kaug-, sõjaväetranspordi ja sõjaväe õhujõudude lennukit ja helikopterit.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles