Stockholmi Eesti Maja sattus korruptsiooniskandaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm
Stockholm Foto: Sergey Borisov/PantherMedia / Scanpix

Mõned päeva eest avalikkuse ette jõudnud valge raamat tõi päevavalgele Stockholmi Eesti Maja tabanud korruptsioonijuhtumi, mis ulatub aktsiavargusest kuni veebikonto kaaperdamiseni.

Eesti Maja juhatus eesotsas Mart Nurgaga avaldas valge raamatu, milles selgitatakse eelmise juhatuse möödalaskmisi. Skandaali keskmes on Eesti Maja endine tegevdirektor Tiina Pintsaar, asjaajaja Egert-Tiit Lemmik ja kinnisvarahoolduse ettevõtja Patrick Szutkiewicz, kirjutab Rootsi eestlaste portaal Sverigeesterna.se.

Ülevaatest selgub, et Eesti Maja endise direktori Tiina Pintsaare ja ta raamatupidaja Egert-Tiit Lemmiku tegevuse tulemusena on Eesti Majale tehtud ulatuslikku ja pikaajalist rahalist ning moraalset kahju. Peamist rahalist kasu on tehingutest lõiganud ennekõike Patrick Szutkiewicz, Eesti Maja eelmine kinnisvarahooldaja.

Szutkiewicz palkas Eesti Maja direktori Tiina Pintsaare oma ettevõttesse tööle, samal ajal ise Eesti Majale kinnisvara hooldusteenust pakkudes. Sedasi sai Pintsaare ülemusest Szutkiewiczist korraga ka Eesti Maja ülemus ja ühtlasi iseenda tööandja. Järgnes ridamisi juhatuse salamisi tehtud pikajalise mõjuga majandusotsuseid, mis Eesti Majale jätkuvalt kahju toovad.

Pintsaar üüris välja Eesti Maja ametiruume Szutkiewiczi firmale, kus ta ise töötas. Nii juhtuski, et kõrvuti Rootsi Eestlaste Liidu kultuurarhiivi ja mitmete teiste ettevõtmistega jäi kodutuks ka Eesti Maja enda administratsioon. Kuna Pintsaar ignoreeris Eesti Maja direktorina paljusid hea juhtimistava reegleid ja Rootsi seadusi, sai Eesti Maja administratsioonist lühikese ajaga täielik majanduskatastroof, sedastab Sverigeesterna.se.

Veel paar nädalat enne juhatuse vahetust mullu kevadel püüdis Szutkiewicz saada endale õigust kõikide Eesti Maja tehingute üle otsustamiseks, mis siiski ebaõnnestus. Juba varem oli ta Rootsi eestlaste portaali andmeil Egert-Tiit Lemmiku abiga varastanud Eesti Majale üle antud aktsiaid ja kirjutanud need oma elukaaslase nimele.

Konkreetsete rikkumistena toob valge raamat detailselt välja terve musta nimekirja: varastati aktsiaid, ehitati ilma ametliku loata Eesti Majja kortereid, uuele juhatusele ei antud üle võtmeid ega dokumente, kaaperdati Eesti Maja veebikonto ja saboteeriti kodulehte, Eesti Maja rahavoogu mõjutati süstemaatiliselt üüriallahindluste teel, sõlmiti kahtlasi ruumide ja korterite üürilepinguid ning üritati mustalt kortereid vahetada.

Kõik korruptsiooniskandaali tõmmatud isikud on jätkuvalt Eesti Majaga seotud: Tiina Pintsaar on Eesti Päevalehe vastutav väljaandja ja juhatuse liige, Egert-Tiit Lemmik peab restorani ja Patrick Szutkiewicz üürib mitmeid seni Rootsi eestlaste organisatsioonidele ja Eesti Maja aktsiaseltsile kuulunud ruume ning on nüüd kanda kinnitanud ka Eesti Päevalehe juhatuses.

Valge raamat on rootsikeelsena kättesaadav Eesti Maja kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles