Kuidas erinevaid sealihatükke valmistada?

Nõo Lihatööstus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nõo Lihatööstus

Kui mõelda sealihast, siis tuleb kõigile esmalt meelde suur ning rasvane seapraad. Tegelikult on sealiha väga kasulik ning kõik sealihatükid pole rammusad ja rasvased. Kui sealiha osadeks jagada, siis saab igast tükist valmistada roogasid, mis on täiesti erineva rasvasisaldusega. Sealiha on keskmise väärtuse ja rasvasisalduse poolest täiesti võrreldav kanalihaga. Sealiha sisaldab ka väga palju valku, tsinki ja magneesiumi.

Välisfilee

Sea välisfilee on tasase lõikepinna ja korrapärase välimusega puhas tailiha. See on väherasvane liha, mille rasvasisaldus on kõigest 6%. Välisfilee sobib väga hästi praadimiseks ja grillimiseks. Maitselt ja tekstuurilt on välisfilee kerge ja hõrk liha, kui seda õigesti küpsetada.

Sisefilee

Sea sisefilee on puhas tailiha, mis on väga kerge ja pehme. Sisefileed loetakse kõige väärtuslikumaks sealihatükiks, sest see moodustab kõigist sealihatükkidest kõige väiksema osa. Sisefilee rasvasisaldus on isegi 4–6%. See sobib hästi praadimiseks, sest tegu on väga õrna lihaga.

Foto: Nõo Lihatööstus

Ribi

Ribidevahelist liha peetakse kõige maitsvamaks. See on parimaid lihasid, mida kasutada barbeque’ks või grillimiseks. Ribidevahelise liha rasvasisaldus on kuni 15%.

Peekon

Peekon on läbikasvanud kondita mahlane küljeliha, millel on iseloomulik triibuline välimus. Selles vahelduvad peki- ja tailiha. Peekoni rasvasisaldus on kuni 35%. Liha praadimisel või küpsetamisel voolab suurem osa rasvast välja.

Abatükk

Abatükk on hea hinnaklassiga liha, mis sobib väga hästi kastmete ja suppide valmistamiseks. Ennekõike kasutatakse seda roogade puhul, kus liha vajab pikaajalist hautamist. Abatükist on hea ka šašlõkki valmistada. Selle liha rasvasisaldus algab 6%st.

Kaelakarbonaad

Seakaelakarbonaad on läbikasvanud kondita liha. See on väga mahlane ja maitsev lihatükk, mille rasvasisaldus on 10%. Kaelakarbonaad on üks populaarseimaid grill-lihasid. See sobib ka ahjupraeks, praadimiseks ja barbeque’ks.

Foto: Nõo Lihatööstus

Prae- ehk tagatükk

Prae- ehk tagatükk on sea tagaosast saadav mahlane praeliha. See on ideaalne liha maitsva ahjuprae valmistamiseks. Sea tagaosa lihastest valmistatakse vähese rasvasisaldusega sinke.

Jalad

Seajalad sobivad hästi barbeque’ks ja suitsutamiseks. Seajalgadest armastavad eestlased valmistada rahvuslikke roogasid, nagu hernesuppi suitsuseajalgadega, sülti ja seajalgu hapukapsaga.

Copy
Tagasi üles