USA vaeb afgaani tapmises süüdistatava sõjakohtu ette saatmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Morlock (vasakul) ja Andrew Holmes.
Jeremy Morlock (vasakul) ja Andrew Holmes. Foto: SCANPIX

Afganistani tsiviilisikute oma lõbuks tapmises süüdistatava USA sõduri Andrew Holmesi advokaat leiab, et tema kaitsealune ei peaks sõjakohtu ette astuma.


19-aastast reamees Holmesi süüdistatakse selles, et ta pani möödunud aastal Afganistanis teenimise ajal ühe küla lähedal moonipõllul toime ettekavatsetud mõrva, mille ohvriks oli teismeline poiss. Lisaks süüdistatakse Holmesi ka hašiši pruukimises ning eelmainitud tapmisest sobimatute fotode omamises ja laipadelt võetud sõrmede trofeedena kogumises.

Holmesi juhtumi esimene kuulamine algas eile reamees Jeremy Morlocki tunnistusega. Viimane tunnistas end samasugustes kuritegudes mullu novembris süüdi ja kannab nüüd 24-aastast vanglakaristust. Morlock kirjeldas, kuidas ta kutsus afgaani mehe enda juurde, viskas siis tema pihta granaadi ajal, kui Holmes sama meest tulistas.

Tunnistusi andnud seersant Kris Sprague märkis Morlocki kohta, et tema näol oli tegu probleemitekitajaga, kuid Holmes oli tüüpiline reamees, kellel esines küll pisikesi eksimusi distsipliinis, kuid kelle vigu sai kergelt korrigeerida.

Holmesi advokaadi väitel tõestas seda, et tema kaitsealune ei soovinud afgaani ründamises osaleda, ka asjaolu, et ta oleks peaaegu ise selle käigus granaadist surma saanud.

Holmesi ema Dana Holmes aga ütles pärast istungit uudistevõrgu AFP teatel, et arvab, et Morlock tahtis tema poega tappa.

Otsus, kas Holmesi protsess läheb edasi, langetatakse kuue kuni kaheksa nädala jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles