Aktiivsest poliitikast taandunud Toobalile terendab uus krimiasi (4)

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal keeldub oma kunagisi tehinguid kommenteerimast.
Priit Toobal keeldub oma kunagisi tehinguid kommenteerimast. Foto: Elmo Riig

Prokuratuur uurib juba korra poliitkuritegude eest süüdi mõistetud Keskerakonna endise peasekretäri Priit Toobali segaseid sularahatehinguid parteikassa ja pangakontode vahel.

Riigiprokuratuur algatas kuu aja eest Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) edastatud materjali peale reklaamiärimees Paavo Pettai ja Keskerakonna vaheliste tehingute kohta uurimise. 9. mail alanud kriminaalmenetlus käib paragrahvi järgi, mis käsitleb keelatud annetuse tegemist ja vastuvõtmist. Prokuratuuri kinnitusel on nende eesmärk selgitada välja kuriteo toimepanijad – kes tegi keelatud annetuse, kes selle raha vastu võttis, kes seda erakonna kontode ja kassa vahel keerutasid.

ERJK nägemus Keskerakonna varjatud rahastamisest, mida aitas korraldada Priit Toobal.
ERJK nägemus Keskerakonna varjatud rahastamisest, mida aitas korraldada Priit Toobal. Foto: Alari Paluots

Väldib selgitamist

Endiselt Keskerakonda kuuluv, kuid aktiivsest poliitikast taandunud Toobal ütles, et kriminaalmenetlusest ei tea ta midagi ja temaga pole prokuratuur ühendust võtnud. Ta keeldus oma toonastest tehingutest täpsemalt rääkimast.

«Kui prokuratuur tahab seda uurida, siis hea meelega vastan neile ja osalen protsessis, kui kutsutakse. Kindlasti räägin ma sellest nendega enne, kui kommenteerin kusagil meedias. Ma olen seda juba nii palju avalikkuses selgitanud, kui veel Tallinnas olin,» ütles Toobal.

Ettekirjutuse keelatud annetusena käsitletava 110 100 euro maksmiseks riigieelarvesse tegi ERJK Keskerakonnale mullu veebruaris, kuid erakond pöördus selle vaidlustamiseks kohtusse. Detsembris jättis Tallinna halduskohus Keskerakonna kaebuse rahuldamata, märkides oma otsuses, et partei pole tõendanud, et kontolt välja võetud raha jõudis kassasse ning et sama raha jõudis hiljem sularaha sissemaksetega erakonna teisele pangakontole. Seega tuleb sisse makstud 110 000 eurot lugeda teadmata päritoluga keelatud annetuseks (vt skeemi). See otsus pole veel jõustunud, sest Keskerakond kaebas selle edasi ringkonnakohtusse.

Segased tehingud

Nimelt võttis Toobal 2013. ja 2014. aastal Keskerakonna Danske panga kontolt peaaegu 180 000 euro jagu sularaha, väites, et pani selle erakonna sularahakassasse. Kassa sissetuleku- ja väljaminekuordereid selle kohta aga pole.

ERJK kahtlustab, et selle eest kattis erakond valimiste eel kulusid, jätmata sellest jälgi ühegi tšeki ega arvega. Erakond näitas oma sularahajäägiks kassas toona 174 000 eurot ja kontol 53 000 eurot. Ometigi oli neil siis ka palju võlgu nii Pettai firma Midfieldi ees kui ka terve hulk tasumata arveid, peeale selle väljastati Pettaile kopsakaid garantiikirju 730 000 eurole.

ERJK leidis, et kui erakonnal olnuks kassas ja kontol nii palju raha, oleksid nad maksnud ära oma võlad ega võtnuks omale garantiikirjadega uut pikka ja piinavat finantskohustust. Hiljem, 2014. aasta algusest 2015. aasta juulini pani Toobal 18 jaos Keskerakonna SEB kontole 110 100 euro jagu sularaha, mida peabki ERJK varirahastaja annetuseks. Erakond leidis, et isegi kui nende raamatupidamisele oli etteheiteid, ei saa sellest järeldada keelatud annetuse vastuvõtmist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles