Mihkelson: välispoliitika peaks keskenduma idanaabritele ja Aasiale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloobus.
Gloobus. Foto: SCANPIX

Eesti välispoliitika peaks keskenduma ELi idanaabritele ning Aasia suunale, samuti tuleks senisest enam arendada välismajanduspoliitikat, arvab riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv riigikogu väliskomisjoni esimees ütles usutluses BNSile, et tema hinnangul peaks Eesti välispoliitikas ja julgeolekupoliitkas käituma enesekindlamalt, et suudaksime panustada ka välispoliitika kujundamisse ELi tasandil ning ühisosa suurendamisse NATOs.

Ka toonitas Mihkelson vajadust muuta Eesti välispoliitilised prioriteedid tajutavamaks. «Meie ressurss välispoliitika tegemisel on ikkagi suhteliselt piiratud ning kogu Euroopa Liidu välispoliitilist päevakorda me ei jõua ega peagi katma. Samas on olemas teemad, mis võiksid olla meie jaoks olulisemad,» sõnas Mihkelson.

Eesti võiks osaleda ELi idapoliitika kujundamises

Tema hinnangul võiks Eesti pikemas perspektiivis mängida olulist rolli Euroopa Liidu idasuunalise poliitika kujundamisel. «Meil on selleks nii kogemust, teadmisi kui ka enda huvidest lähtuvat selget visiooni,» sõnas Mihkelson.

«Mida kindlamalt liiguvad meie naabrid õigusriigi ja demokraatia suunas, seda paremini saame meie teostada oma välispoliitika eesmärke, milleks on rahvuslikest huvidest lähtuvalt Eesti julgeoleku ja kodanike heaolu tagamine,» sõnas Mihkelson.

Väliskomisjoni esimees tõi esile, et idasuunalisele naabruspoliitkale keskendumine on seda olulisem, kuna Euroopa Liidu tähelepanu on liikumas Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida suunale. «Juba räägitakse (ELis – toim.), et peaksime rohkem tähelepanu pöörama lõunasuunale ning idasuunale vähem,» märkis ta.

Teise olulise teema tõi Mihkelson esile vajaduse laiema strateegilise nägemuse järele maailmast. «Meil on vaja lahti seleletada ja lahti mõtestada maailmas toimuvad arengud ning hinnata nende mõju Eestile,» märkis ta, pidades silmas eeskätt vajadust Aasia-suunalise strateegia järele.

Arendama peaks välismajandussuhteid

Aasia üha kasvava tähtsusega seoses nimetas Mihkelson kolmandaks välispoliitiliseks prioriteediks välismajandussuhete edendamist. «Selles valdkonnas on meil päris palju arenguruumi,» tõdes ta.

Tema sõnul peavad paljud ettevõtjad oluliseks umbes 2000 kilomeetrise raadiusega ringi, mille keskpunktiks on Tallinn. Selle raadiusse kuuluvad Skandinaavia, Läti, Leedu, Venemaa, Ukraina ja otsati ka Poola.

Mihkelson tõdes, et maailma jõujoontes on toimunud suured murdumised ning ennekõike Aasias on toimunud arengud, mis peaksid meid mõtlema panema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles