Teder: igal lapsel ja vanemal on õigus pöörduda lasteombudsmani poole

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on lasteombudsmani roll Eesti lastekaitsesüsteemis olla eelkõige erapooletu analüüsija ja süsteemsetele probleemidele tähelepanu juhtija.

Õiguskantsleri sõnul on lasteombudsman koordineerija, kes vaatab lastekaitsesüsteemi tervikuna ja edendab koostööd erinevate lastekaitsega tegelevate asutuste ja organisatsioonide vahel, et süsteemis ei tekiks auke ega olukorda, kus ühe lapse murega tegelemine ei ole ühegi ametkonna või asutuse asi.

Lasteombudsmani ülesanne on sellistele kitsaskohtadele tähelepanu juhtida ja aidata koostöös leida lahendusi, et ükski laps ei kaoks ja tema probleem ei jääks tähelepanuta ametkondadevahelise ebapiisava või süsteemitu tegevuse või koordineerimatuse tõttu.

Õiguskantsler lasteombudsmanina kontrollib laste õigusi puudutavate õigustloovate aktide vastavust seadusele ja põhiseadusele. Samuti kontrollib lasteombudsman kõikide avalikku võimu teostavate isikute ja asutuste tegevust lapse õiguste valdkonnas.

Igal lapsel, aga ka lapsevanemal või lapse seaduslikul esindajal on õigus pöörduda õiguskantsleri kui lasteombudsmani poole avaldusega lapse õiguste kaitseks.

Lisaks järelevalve teostamisele on lasteombudsmani ülesanded ka laste kaasamine neid puudutavate otsuste tegemisse ja laste õiguste edendamine. Lasteombudsmanina on õiguskantsler laste eestkõneleja, aidates laste arvamusel jõuda otsustajate ja poliitikakujundajateni ning juhtides nii laste kui ka täiskasvanute tähelepanu laste arvamuse ärakuulamise ja lastega arvestamise vajalikkusele.

Õiguskantsleri sõnul on üldised ülesanded ja prioriteedid lasteombudsmani rolli täitmiseks laste soovide ja tahtmiste, aga ka murede väljaselgitamine; laste õigustest ja kohustustest teavitamine; toimetulekuraskustes olevates peredes kasvavate laste olukorra uuringu ettevalmistamine ja läbiviimine; hetkeolukorra analüüs ning juhiste väljatöötamine lastega töötavatele spetsialistidele abi vajavast lapsest teavitamisel; ning asenduskodus elavate laste olukorra analüüs.

Lasteombudsmani ülesannete täitmiseks on õiguskantsleri juurde loodud laste õiguste osakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles