Tallinnas avatakse murepunktide kett

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murepunkt nr 9 - väike klassikalise luule automaat Linnahalli lähedal merekalda peal.
Murepunkt nr 9 - väike klassikalise luule automaat Linnahalli lähedal merekalda peal. Foto: Kirbuturg.com

Tallinnas saab alguse kunstiprojekt, mis paigutab linna rea kummaliselt käituvaid aparaate, mille eesmärk on inimeste murelikku argipäeva vaheldust tuua ja mõtted masult eemale juhtida.

Linna erinevatesse paikadesse pannakse üles näiteks pangaautomaat, mis kuvab pärast kaardi sisestamist uuemat luulet ja zen-valgusfoor, millest kostuvad filosoofilised tarkused õhutavad kiirustamise asemel aega maha võtma.

«Tavalised automaadid käituvad teistmoodi,» selgitas üks idee autoritest, Katrin Essenson, murepunktide keti tööpõhimõtet. «Projekt sai loodud mõttega teraapilisele kunstile, et masu ajal inimeste igapäevaellu teist nooti tuua,» lisas ta ja avaldas lootust, et veidralt käituvad aparaadid pakuvad positiivseid üllatusmomente, mitte ei pahanda inimesi.

Murepunktide aparaate on seitset sorti – Väike Luuleautomaat, Zen-foor, Murepank, Pihitelefon, LokaalRaadio Ruuporipost, Murepostkast ja Murepost Suur M. Mainitud aparaadid ehk murepunktid paiknevad üle terve linna, moodustades kokku murepunktide keti.

«Tuleb kohe ära märkida, et mäng sõltub täielikult kodanikupoolsest initsiatiivist ehk nupulevajutusest ega sisalda linnaruumis lihtsalt lõugavaid objekte,» tutvustasid murepunktide ideed selle eestvedajaid.

Täna kell seitse õhtul avati vanalinnas Suur-Gildi platsil esimene murepunkt. Teine meelitab alates 5. juunist linlasi Linnahalli ja Kalasadama vahel paikneva kalda äärde. 13.juunil avatakse kõik ülejäänud murepunktid üle terve linna.

Murepunktide keti generaatorid ja teostajad on Liina Keevallik, Katrin Essenson, Martin Pütsep, Andrus Aaslaid, Kalle Pruuden ja Tõnis Tammisaar. Peakorraldaja on MTÜ Kirbutsirkus.

Täpsem info murepunktide asukohtade kohta SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles