Reinsalu muretseb põliste linnaosade pärast

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Isamaa ja Res Publica liidu fraktsiooni aseesimehe Urmas Reinsalu sõnul on ta mures Tallinna põliste linnaosade pärast, mis võivad ühele valimisringkonnale minnes oma mõju kaotada.

«Üks asi on hääle proportsionaalsus kogu linna lõikes, kuid teine asi on see, et kuidas kaitseb valimisseadus põliste asumite ja põliste linnaosade huve,» märkis riigikogu põhiseaduskomisjoni kuuluv Reinsalu.

Ta lausus, et kritiseeris Tallinna valimissüsteemi juba aasta tagasi, mil tõi välja, et valmissüsteem on üles ehitatud vildakalt ning see ei kaitse piisavalt põliste linnaosade õigusi. Põliste linnaosadena tõi ta välja näiteks Pirita, Nõmme ja Kristiine.

Õiguskantsler Indrek Teder teatas täna, et Tallinna valimissüsteem on põhiseadusega vastuolus, sest piritalase hääl on ligi neli korda tähtsam kui lasnamäelase hääl. Teder pakkus praeguse kaheksa valimisringkonna asemel välja ühe ringkonna moodustamist või mitme ringkonna moodustamist, mille puhul valijate hääle kaal oleks ligilähedasem ja erinevused kandidaatide võimalustes valituks saada ei oleks sedavõrd suured.

Reinsalu tunnistas, et üks ringkond nõrgestaks põliste linnaosade mõju.

«Ma arvan, et homme hakkab meie fraktsioon seda küsimust arutama,» lausus ta. «Õiguskantsleri argumendid on kindlasti kaalukad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles