Ansip: Rootsist on saanud Eesti peamine kaubanduspartner

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipi tänasel kohtumisel Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldtiga
Peaminister Andrus Ansipi tänasel kohtumisel Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldtiga Foto: www.valitsus.ee

Täna kohtusid Eesti ning Rootsi peaministrid, kes arutasid riikide omavahelisi suhteid ning Euroopa Liidu tulevikku puudutavaid küsimusi.

«Rootsist on saanud Eesti kõige suurem kaubanduspartner, 18 protsenti kogu Eesti ekspordist läheb Rootsi,» sõnas peaminister Andrus Ansip ühisel pressikonverentsil Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldtiga. Veel rõhutas ta, et Rootsi on riik, mis on teinud Eesti majandusse kõige enam investeeringuid.

Peaministrite nägemus Euroopa Liidu puudutavates küsimustes on väga sarnane, eriti mis puudutab Euroopa Liidu programme Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) ning Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) «Me peame aitama neid, kes abi vajavad,» sõnas Ansip.

EFSF-i kaudu annab Euroopa Liit laenu raskustesse sattunud liikmesriikidele, Eesti selle fondiga veel liitunud ei ole. EFSF-i ülesanded võtab 2013. aastal üle ESM, organisatsiooni eesmärgiks on euroala finantsstabiilsuse tagamine. ESM-i kogukapitaliks on määratud 700 miljardit eurot, sellest 80 miljardit moodustub euroala liikmesriikide sissemaksetest.

Peale abiprogramme puudutavaid küsimusi käsitlesid peaministrid ka Euroopa Liidu uue eelarvega seotud teemasid. Mõlemad rõhutasid, et eelarve peaks olema enam orienteeritud Euroopa Liidu konkurentsivõime kasvule.

Siiski pidi Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt vastama ka ajakirjanike teravamatele küsimustele Euroopa maksusüsteemi ning energiaturu kohta. Rootsi valitsusjuhi sõnul ei jõuta ilmselt euroalas ühise maksusüsteemini, selleks on rahvusriigid liiga eripärased. Energiaturu kohta rääkis Reinfeldt, et enne kui hakata arutama ükskõik mis tüüpi energia tootmise lõpetamist, tuleb vaadata, millised on võimalused selle asendamiseks ning uurida mõju kliimale ja majandusele.

Reinfeldt sõnas pressikonverentsil veel, et aasta 2011 on Rootsis kuulutatud Balti aastaks, kuna möödub 20 aastat Balti riikide taasiseseisvumisest. 15.augustil toimub Rootsis sündmuse tähistamiseks pidulik üritus, kus on lubanud osaleda ka kõik Balti riikide peaministrid.
Kohtumise võttis kokku peaminister Ansip sõnadega: «Eesti ja Rootsi suhted on suurepärased.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles