Helme: Obama jääb Venemaa vastu lahjaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendivalimised võitnud Barack Obama ja Venemaa peaministri Vladimir Putini matrjoškad Moskvas.
USA presidendivalimised võitnud Barack Obama ja Venemaa peaministri Vladimir Putini matrjoškad Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Endine Eesti Venemaa-suursaadik Mart Helme nimetas Barack Obamat Eestile märksa halvemaks valikuks kui kaotanud John McCaini, sest viimane ei kulutaks muuhulgas Venemaaga suheldes aega tarbetule pehmele diplomaatiale.


ERR Uudistele antud intervjuus viitas Helme juba valimiskampaania ajal Euroopa Liidu ja teiste riikide juhtide avaldatud lootusele, et USA presidendiks valitud Barack Obama välispoliitika kujuneb märksa pehmemaks ning suudab maailma konflikte lahendada.

«Aga maailmas pehme jõud ei mõju. Euroopa Liit ei ole suutnud panna Venemaad nn Sarkozy rahuplaani järgima. Kui USA võtab sama hoiaku, siis tähendab see maailmale ja ka Eestile halvemat olukorda,» ütles Helme.

Helme arvates poleks kuulsast sõjaväelaste suguvõsast pärit McCain suhetes Venemaaga hakanud kulutama palju aega tarbetule diplomaatiale, sest oleks kohe öelnud, mis ootab neid riike, kes kasutavad oma väiksemate naabrite vastu «malakat».

Helme jättis siiski ruumi vastupidisteks võimalusteks, öeldes, et praktika on tõe kriteerium ning Eestil tuleb praegu leppida tõsiasjaga, et Obama on uus president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles