ERR.ee: Juškin soovitab Balti riikidel kiirustada kaitse operatiivplaaniga

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskanderi raketikompleks Venemaal.
Iskanderi raketikompleks Venemaal. Foto: AFP / Scanpix

Balti Venemaa uuringute keskuse juhi Vladimir Juškini sõnul eeldab Vene rakettide paigutamine Kaliningradi oblastisse, et Balti riigid peaks kiirustama oma kaitse operatiivplaani väljatöötamisega.

Juškini arvates eeldab muutuv jõudude tasakaal, et kriisiplaani alusel tuleb läbi viia õppused NATO artikkel viie raames, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kindralleitnant Ants Laaneots näeb rakettide paigutamises eelkõige mitte sõjalist ohtu vaid konksuga sööta, mis visati USA uuele administratsioonile.

Kaliningradi oblastisse paigutatavaid Iskander tüüpi rakette nimetavad avalikud allikad tõkestusrelvadeks kohalikes konfliktides ja strateegiliseks relvaks väikeriikide puhul. Need on mobiilsed, täpsed ja universaalsed raketid, mis võivad kanda erinevaid lõhkepäid.

Iskanderi erinevad versioonid lendavad kas 300 kilomeetri või siis veidi vähem kui 500 kilomeetri kaugusele. Viimased neist rikuks keskmaa raadiusega rakettide tasakaalu Euroopas ja tooksid enesega kaasa NATO omapoolse reaktsiooni, ütleb Vladimir Juškin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles