Vaher: menetluse kiirendamise tuhinas ei tohi inimene rataste vahele jääda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokatuuri esimees Toomas Vaher.
Advokatuuri esimees Toomas Vaher. Foto: Toomas Huik

Eesti Advokatuuri esimees Toomas Vaher soovitas olla ettevaatlik, et liiga hoogsas kohtumenetluse kiirendamise tuhinas ei unustataks ära inimese põhiõigusi õiglasele kohtumenetlusele ning õigusele valida endale ise kaitsja.

Vaher leidis, et on küll igati tervitatav, et nii justiitsminister kui teised kõrged riigiametnikud on uuesti üles võtnud teema, kuidas parandada ja kiirendada kohtumenetlust.

«Tuleb nõustuda seisukohtadega, et kohtusüsteem vajab reformimist. Siiski tuleb olla teatud aspektides ettevaatlik. Muuhulgas tuleb küsida ka põhimõtteline küsimus: mis mille üles kaalub? Kas kiire menetlus või üksikisiku põhiseaduslik õigus õiglasele kohtumenetlusele?» küsis Vaher.

«Teema tõusetub eriti teravalt kriminaalmenetluses. Põhiseaduslik õigus kaitsjale tähendab ka õigust valida endale kaitsja. Sügisest rakenduv võimalus kaitsjaid sunnimeetodil protsessist kõrvaldada ja samal viisil uus kaitsja määrata ilmselt selle põhimõttega hästi kokku ei sobi, arvestades eriti ka seda, et kriminaalmenetluse ajaline käik ja inimese kohtu alla andmise ajastus on eelkõige süüdistaja ja kohtu, mitte advokaadi ega süüdistatava kontrolli all,» selgitas advokatuuri juht.

«Ühtegi õigust ei saa loomulikult absolutiseerida, kuid põhiõigusi tuleb austada ja mitte neist jõuga üle rullida, sest menetluse kiirendamise tuhinas võib ebaõiglaselt hammasrataste vahele jääda inimene, kelle jaoks ja kelle huvides põhiseadus on kirjutatud ja rahvahääletusel vastu võetud,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles