Aaviksoo: oleme Gruusia osas endist meelt

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo lükkas ümber kahtlused, nagu oleks ta väljendanud välisajakirjandusele endisest erinevat hinnangut suviste Gruusia sündmuste kohta.

Briti ajalehes Guardian ilmus täna artikkel taas algavatest ELi ja Venemaa vahelistest läbirääkimistest, kus Aaviksoo ütleb: «Tuleb tunnistada, et Thbilisi usaldusväärsus on kannatada saanud. Mõned riigid näevad selgelt, et Gruusia käitus ettearvamatult.» Postimees palus kaitseministril öeldut täpsemalt selgitada.

Kuivõrd täpselt on see teie sõnade tsiteering?

Nii täpsed, kui meenutada oskan. Olen jätkuvalt seda meelt, et see on adekvaatne olukorra kirjeldus. Ma mõtlen olukorra all meeleolusid, mis valitsevad meie paljude partnerite seas. Mis puudutab valitsuse või minu isiklikku seisukohta, siis need pole kübetki muutunud.

Need laused puudutasid siis mitte teie isikliku ega Eesti valitsuse hinnangu muutumist, vaid seda meeleolu, mis valitseb laiemalt?

Ütleme jah, neid protsesse, mis leiavad aset laiemalt. Niisugused hinnangud on mitmel pool ja mitmete isikute poolt välja öeldud. Meie tajume ilmselt seda olukorda adekvaatsemalt. Mina ei ütleks enda kohta küll, et oleksin Gruusias kuidagi pettunud.

Kas niisugused hinnangud levivad siis peamiselt kolmiku Prantsusmaa-Saksamaa-Itaalia poolt?

See on laiem protsess ja ma ütleks, et riigiti piiritlemine ei muudaks siin midagi. See ei käi mitte niivõrd riikide, kuivõrd inimeste, isikute tasandil. Ning enamasti käib see ka mitteformaalse õhustiku kohta. Riikide formaalset – ametlikku - positsiooni see enamasti ei puuduta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles