Pevkur: järgmisel aastal Eesti enam mustas nimekirjas ei ole

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kommenteerides Eesti paigutumist inimkaubanduse-vastases võitluses ühele pulgale Nigeeria ja Afganistaniga, avaldas sotsiaalminister Hanno Pevkur lootust, et juba järgmisel aastal oleme n-ö mustast nimekirjast väljas.

«Ma usun, et oleme selles n-ö esimeses nimekirjas (kus Eesti ka aasta varem oli) järgmisel aastal juba tagasi,» ütles Pevkur Vikerraadios.

Ta selgitas, et ühelt poolt on Eesti inimkaubandusega võitlemises hätta jäänud majanduskriisi tõttu, mis ei võimaldanud korraldada koolitusi ja suurendada teadlikkust inimkaubandusest.

Samuti vähenes viimastel aastatel varjupaikade rahastamine, mis nüüd on Pevkuri sõnul jälle taastunud.

Peamiseks põhjuseks, miks Eesti noomimist vääris, on eraldi seadusesätte puudumine inimkaubanduse kohta. «Seadusandlust on siin võimalik parandada,» tõdes minister.

Pevkur kinnitas, et justiitsministeeriumil on vastav karistusseadustiku säte ette valmistatud.

Inimkaubanduse ohvritega tegelevad Eestis valitsusasutuste asemel mittetulundusühingud. Minister peab sellist lahendust nii hella teema puhul õigustatuks ning märkis, et riigi koostöö MTÜdega on väga hea.

Pevkur rõhutas, et kui keegi Eestist otsustab minna tööle välisriiki, tuleks seda teha kindlasti võimalikult turvalist teed pidi – näiteks läbi EURESe (Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustik) või teavitada välisministeeriumi, kuhu ja millist tööd tegema minnakse.

Postimees kirjutas täna, et USA pani Eesti ja Valgevene inimkaubanduse musta nimekirja, väites, et nad pole suutnud viimase aasta jooksul suurendada pingutusi võitluses prostitutsiooniga ja sunnitööga.

Tegemist on USA valitsuse iga-aastase inimkaubanduse raportiga «Trafficking in persons report».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles