Eesti linnuhuvilised loendasid üle miljoni sulelise

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgepõsk-lagled Matsalus.
Valgepõsk-lagled Matsalus. Foto: Küllike Rooväli.

Ornitoloogiaühing luges kokku, et osana üle-euroopalisest linnuvaatlusüritusest Birdwatch loetlesid Eesti linnusõbrad kokku 1,1 miljonit sulelist 169 liigist.


Kõige arvukamaks linnuliigiks oli metsvint (690 000 isendit), kellel täheldati rohkearvulist läbirännet mitmetes Eesti linnujaamades (Sõrve, Kabli, Lao).

Arvukuse poolest järgnesid valgepõsk-lagle (63 000), põhjavint (20 500), siisike (19 000) ja hallrästas (12 000).

Kõige sagedamini vaatlusnimekirjades esinenud linnuliikideks olid rasvatihane, hallrästas ning hallvares.

Linnuvaatluse käigus leidsid huvilised ka viis meie aladele sattunud eksikülalist - suurpiiritaja, niidu-kaelustäks, suuränn, punanokk-vart ning karbuskajakas. Neist suurpiiritajat vaadeldi Eestis koguni esmakordselt.

Teistest põnevamatest linnuliikidest kohati veel vööt-lehelindu, mägi-kanepilindu, tamme-kirjurähni, kümneid hõbehaigruid ja mitmeid rabapistrikke.

Oktoobrikuu esimesel nädalavahetusel korraldas maailma mainekaim linnukaitseorganisatsioon Birdlife International üle-euroopalist linnuvaatlusüritust Birdwatch.

Oktoobrikuu lõpuks edastati siinseid vaatlustulemusi koordineerivale Eesti Ornitoloogiaühingule (EOÜ) 63 vaatlusnimekirja, mille koostamises osales 249 inimest.

Meil loendatud lindude arv küündis üle miljoni esmakordselt Birdwatchi korraldamise ajaloos.

Birdwatchi eesmärk on ühe nädalavahetuse jooksul õue linde vaatlema kutsuda võimalikult palju inimesi üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles