USA andis Loode-Pakistanis mitu õhulööki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal. Foto: SCANPIX

Ühendriikide õhurünnakutes Loode-Pakistanile sai kohalike allikate väitel eile ja täna surma vähemalt 30 arvatavat islamivõitlejat.

BBC teatel toimus Pakistani hõimuala (FATA) koosseisu kuuluvas Põhja- ja Lõuna-Wasiristanis vähem kui ööpäeva jooksul kolm droonirünnakut, milles kinnitamata andmetel võis surma saada ligi poolsada inimest.

Piirkonda, kus USA õhurünnakuid läbi viib, peetakse Talibani, al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Kuigi Ühendriigid droonirünnakuid ametlikult ei kinnita, on USA sõjavägi ja Luure Keskagentuur ainsad jõud, mis piirkonnas lennukeid kasutavad. Ka on USA ametnikud kinnitanud, et operatsioonides on tapetud mitu kõrget islamivõitlejate liidrit.

Pakistan on USA õhurünnakud hukka mõistnud ning Islamabadi kinnitusel ei saa Ühendriikide piiriüleseid rünnakuid Pakistani territooriumil kuidagi õigustada.

Kahe riigi vahelised suhted on pärast 2. mail Pakistani idaosas Abbottabadis toimunud Ühendriikide eriüksuslaste haarangut, mille käigus tapeti al-Qaeda arvatav asutaja Osama bin Laden, äärmiselt pingelised.

Eile teatas Valge Maja personaliülem Bill Daley, et USA külmutab osa Pakistanile mõeldud abirahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles