Järvamaa kardab kemikaale ja koolitulistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jokela koolitulistaja Pekka-Eric Auvinen (vasakul) ja Kauhajoe koolitulistaja Matti Juhani Saari.
Jokela koolitulistaja Pekka-Eric Auvinen (vasakul) ja Kauhajoe koolitulistaja Matti Juhani Saari. Foto: AFP / Scanpix

Eelmise nädala lõpus siseministeeriumile esitatud Järva maavalitsuse koostatud uuendatud riskianalüüsi põhjal ohustavad maakonda enim maanteedel veetavad ohtlikud kemikaalid, uue riskina lisandus võimalik tulistamine koolis.


Projektijuht Henn Sokk ütles, et kõige suurem ohuallikas on kemikaale vedavad autod Tallinna-Tartu maanteel, kirjutab Järva Teataja.

«Kõige hullem on, et me ei tea, mida veetakse: kas on tegemist plahvatava, gaasistuva või muul moel reageeriva ainega,» tunnistas ta.

Soku ütlust mööda pole maakonnas ühtegi laborit, kus kemikaale analüüsida.

Ta meenutas kaht seni juhtunud õnnelikku õnnetust. Hiljuti endise piimakombinaadi maa-alal juhtunud avarii puhul oli teada, et tegemist on lämmastikhappega, ja paar aastat tagasi Kükita Grilli juures külili läinud veok vedas naftat, mis on üks süütumaid kemikaale.

«Kui me ei tea, millise ainega on tegu, ei saa me ka lokaliseerimisega algust teha,» selgitas ta. «Põhjus on, et Paide päästekomandol puudub selleks erivarustus ja -riietus.»

Paide päästeosakonna juhataja Janar Kärner ütles, et keemiakaitsevarustust pole Paide komandol niipeagi loota. «See on väga kallis, jutt käib miljonitest kroonidest,» põhjendas ta.

Kärneri ütlust mööda tuleb keemiaõnnetuse korral välja kutsuda erivarustusega komando kas Tallinnast, Tartust, Pärnust või Jõhvist.

Henn Sokk tunnistas, et teine suur ohuallikas on eestlaste liikluskultuur ja suurenev liiklustihedus.

«Ka siin me ei tea, mis võib juhtuda: bussid on rahvast täis ja võimaliku ohvriterohke avarii korral ei suuda meie väike haigla kõiki abivajajaid vastu võtta,» ütles ta.

Uue riskina lisas maavalitsus maakonna riskianalüüsi koolis tulistamise, põhjuseks kaks hiljutist koolitulistamist meiega ühisesse kultuuriruumi kuuluvas Soomes.

Türi majandusgümnaasiumi direktor Aivar Paas ütles, et niisuguse ohuga tuleb tegeleda. «Isegi siis, kui loodame, et seda kunagi ei juhtu,» märkis ta.

Paasi hinnangul maksis Soome ühiskonnas kätte sealne vabakasvatus. «Eesti ühiskond läheb samas suunas - lastel on nii palju õigusi,» ütles ta. «Seisame seetõttu sama probleemi ukselävel.»

Kuidas koolitulistamise riski hajutada, seda ei osanud Paas üheselt hinnata. «Püüame märgata igat väiksematki kiusamist, pisimaidki ilminguid, mis võiksid lapse suurele pingele viidata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles