Andres Tarand: Parts ei valitse Eesti Energiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine peaminister Andres Tarand.
Endine peaminister Andres Tarand. Foto: Mihkel Maripuu

Ekspeaminister Andres Tarand heitis valitsuse sajapäevasele ametisolekule tagasi vaadates ette Eesti Energia vähest kontrollimist ning üldist initsiatiivi puudumist.

«Ma pole väga tähelepanelikult praegu valitsuse tegemisi jälginud, leht jõuab ka üks päev hiljem maale kohale,» muigas 1990.ndate keskel pool aastat peaministrivastutust kandnud Andres Tarand.

Negatiivsest oli Tarandile silma jäänud Juhan Partsi tegevus majandus- ja kommunikatsiooniministrina või õigemini Partsi tegevusetus riigi kui ainuaktsionäri esindamisel Eesti Energias.

«Eesti Energiat ei valitseta muidugi endiselt. See on üks nõrk punkt. Mitte ainult hindade tõus vaid ka selline seiklusliku joone pidamine varem kokkulepitu kinnistamise asemel,» ei olnud ta rahul majandusminster Juhan Partsi tegevusetuse ja Eesti Energia piiritaguste ettevõtmistega.

Üldiselt pidas Tarand valitusese tööd keskpäraseks – pole olnud suuri eksimusi, mis teravat hukkamõistu vääriks aga samas pole tehtud ka midagi erilist või initsiatiivikat. Viie-palli-skaalal jääks tema hinne valitsusele esimese saja ametis oldud päeva eest «kuhugi kolme ja nelja vahele.»

Ekspeaministri kriitika alla langes ka välisminister Urmas Paet. Tarandi sõnul oli ta väga rõõmus, et pantvangikriis Liibanonis lahenes ja jalgratturid elusalt vabastati, kuid ta ei tõstaks nii väga esile välisministri tegevust.

«Tuleb täita see, mis sul ülesandeks on antud, kui ministriks lähed. Selle koha pealt ma kiidukooriga ei ühineks. Välisministeerium on küll tunnustust vääriv,» rääkis ta.

«Torkas silma, et pressikonverentsi lõpus kui poisid olid koju saabunud, siis ei oleks Paet pidanud seal rohkem sõna võtma. Ta alguses rääkis ja lõpu rikkus minu meelest ära, et oma osa rõhutada.»

Eelmise valitsusega võrreldes on Tarandi sõnul toimunud edasiminek kultuuri ja hariduse valdkondades.

«Tundub, et paranemine on võrreldes eelmise valitsusega kultuuriministri koha peal. See on silma hakanud, vähemalt tema otsuste ja kavatsuste alusel, mis ta avalikuks on teinud,» pidas ta kultuuriminister Rein Langi senist tööd õnnestunuks.

Positiivseks pidas ta ka Jaak Aaviksoo algatusi kõrghariduses. «Kuigi ma ütleks, et eks ta parandab seal iseenda vigu. Just tema ajal võeti kasutusele Bologna-süsteem ja pandi käima selle praegune rahastus,» märkis Tarand kiitusele lisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles