Afganistanis peeti kinni kaks kahtlast Briti kodanikku

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhiosa Helmandi provintsis liikuvatest Briti kodanikest moodustavad sõdurid ja abitöötajad.
Põhiosa Helmandi provintsis liikuvatest Briti kodanikest moodustavad sõdurid ja abitöötajad. Foto: SCANPIX

Briti sõdurid pidasid Afganistanis kinni kaks Briti kodanikku, keda kahtlustatakse erinevate allikate kohaselt kas oma kodumaa vägede vastu vandenõu sepitsemises või siis Talibani ridades võitlemises, teatab uudistevõrk AFP.


«Me saame kinnitada, et Briti väed on Afganistanis kinni pidanud kaks isikut, kes väidavad end olevat Briti kodanikud,» teatas Suurbritannia kaitseministeerium. Sama infot kinnitas ka välisministeerium. Kumbki ministeerium ei täpsustanud, milles kinnipeetavaid kahtlustatakse.

Ajalehe Times kohaselt vahistati kaks topeltkodakondsusega meest Iraani piiri lähistel Lääne-Afganistanis Herati provintsis. Nad saadi kätte terrorismivastase reidi käigus ja viidi vahi alla Lõuna-Afganistani Helmandi provintsi, kus Briti väed teenivad.

Anonüümne afgaani ametnik ütles Timesile: «Britid palusid meie abi nende kahe isiku vahistamisel. Riiklik julgeolekuteenistus andis logistilist tuge.» Ametniku sõnul polnud need isikud afgaanid ja brittide juhitud operatsioon oli seotud terrorismivastase võitlusega.

Tabloidlehe Sun ja BBC andmeil kahtlustatakse britte Talibani eest võitlemises. Suni andmeil saadi kaks afgaanipäraselt riietatud meest kätte Helmandis ja neid hoitakse selles provintsis asuvas sõjaväebaasis.

«Helmand ei ole puhkusereisi sihtpunkt. Võimudele valmistas väga muret see, et nad ringi jalutasid. Esimene asi, mida nad teada tahavad, on see, mida nad seal tegid,» rääkis anonüümne allikas Sunile.

Tavaliselt hoiavad NATO väed Afganistanis vahistatud kahtlusaluseid kinni kuni neli päeva ja annavad nad siis kohalikele võimudele üle. Sel korral võidakse kinnipidamisaega Briti välisministeeriumi pressiesindaja sõnul aga pikendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles