TEN annab noortele, mida need võtta tahavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TENi 2011. aasta suvepäevade avamine Häädemeestel.
TENi 2011. aasta suvepäevade avamine Häädemeestel. Foto: Märt Kose

Sel nädalavahetusel Pärnumaal Häädemeestel suvepäevi pidava noorteorganisatsiooni Tegusad Eesti Noored (TEN) president Uku Talmar rõhutab, et TEN pakub oma liikmetele seda, mida need võtta soovivad.

21.-24. juulini toimuvatel suvepäevadel läbitakse grupiehitusprogramm, mitmekülgne koolituskava meediakoolitusest grupimetoodikani ja nauditakse Häädemeeste rannaniitu.

Suvepäevade eesmärk on koolitada pealekasvu sügisesteks sündmusteks ja anda liikmetele võimalus omavahel mitteformaalses õhkkonnas aega veeta.

«TEN annab seda, mida sa võtta tahad,» arvab organisatsiooni president Uku Talmar, kelle sõnul on TENi üldine eesmärk mõtlevate noorte kasvatamine.

Ta näeb tulevikus TENi noori kodanikuühiskonna aktiivsete liikmetena, kes on ettevõtlikud, aktiivsed ja mitmekülgsed. Eesti haridussüsteem annab küll rohkelt teadmisi, kuid  ei keskendu piisaval määral noore inimese individuaalsele arengule.

TEN loob toetava keskkonna, milles noored saavad esimesed eduelamused ja koostöö kogemused. Üritustel on võimalik end proovile panna näiteks delegaadi, korraldaja, ajakirjaniku või grupijuhi rollis.

Tegusad Eesti Noored korraldavad paar korda aasta regionaalseid ehk piirkondlikke üritusi, mille eesmärgiks on tuua kokku piirkonna noored, luua arutelu ja leida lahendused hetke mureküsimustele. TENi projektisessioonidelt saavad tuule tiibadesse ka noorte uued projektiideed.

Kord aastas organiseerib TEN inglise keeles rahvusliku sessiooni, kus noored arutlevad päevakajaliste Euroopa Liiduga seotud teemade üle. Rahvuslikul sessioonil osalevad lisaks noortele üle Eesti ka delegatsioonid välismaalt ning sellelt sündmuselt valitakse ka Eesti esindajad Euroopa Noorteparlamendi sessioonidele.

Arendatatakse koostööd teiste noorteorganisatsioonidega, näiteks projektide elluviimise osas SINAga (Suured Ideed Noorte Algatusel). Selle tulemusel asuvad motiveeritud noored parendama Eesti elu. Juba viiendat aastat järjest korraldatakse TENi sessioonil sündinud projekti «Linn lilleliseks», kus suhestuvad ja teevad koos tööd eri- ja tavavajadustega noored.

Tulevastest üritustest on märkimisväärsed TTÜ Inimõiguste keskuse «Erinevus rikastab» programmiga koostöös sügisel korraldatavad sessioonid, mis keskenduvad inimõigustele ja spetsiifilisemalt seksuaalvähemuste ja erivajadustega noorte teemadele.

Tegusad Eesti Noored ehk TEN on organisatsioon noortelt-noortele. TENi eesmärgiks on suurendada ühiskonnateadlikkust  ja omaalgatust.

Artikli kirjutasid Katrin Matvere ja Kervin Kull suvepäevade ajakirjanikukoolituse osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles