Rahvaliit suurendaks Tallinna linnaosade õigusi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidu Tallinna linnaühenduse hinnangul tuleks kaheksa linnaosa halduskogudele võimu juurde anda ning linnavolikogu valimised peaksid toimuma kolmes ringkonnas.

Erakond märkis oma pressiteates, et praegused Tallinna linnaosade halduskogud tuleks uuta omavalitsusorganiteks ning anda neile juurde pädevusi.

Linnavolikogu valimised peaksid aga rahvaliitlaste arvates toimuma riigikogu valimiste ringkondade alusel, mil pealinn on jagatud kolmeks ringkonnaks.

«Linnakodanike häälte võrdsuse tagab Tallinnas 3 valimisringkonda,» märkis partei linnaühenduse esimees Lauri Läänemets. «Kompenseerimaks valimisringkondade suurenemisest tulenevat volikogu liikmete vastutuse hajumist oma linnaosa suhtes peaksid halduskogu liikmed saama oma mandaadi otse valijatelt, mitte linnavolikogult.»

Halduskogusse pääseksid erakonna nägemuse kohaselt lisaks linnavolikogu saadikutele selles
linnaosas kõige enim hääli saanud kandidaadid ning sissesaamisel arvestatakse ainult kandidaadile antud häältega.

«Halduskogu põhised valimised tagaksid kogukondliku identiteedi säilimise,» lausus Läänemets. «Samuti suureneb halduskogu liikmete vastutus oma valijate ees, kuna nii tunnevad valijad rohkem seost oma hääle ning halduskogu otsuste vahel.»

Rahvaliidu hinnangul on vajalik võtta vastu pealinnaseadus, mis lisaks linnaosade eripära ja linna suurust arvestavale omavalitsusorganite korraldusele sätestaks ka linna täidetavad riiklikud ja pealinnlikud õigused, kohustused ja vastutuse.

Riigikogus on praegu käimas arutelu Tallinna valimissüsteemi muutmiseks. Arutelu algatas õiguskantsler Indrek Teder, kelle hinnangul ei ole volikogu kohtade jaotamine praegu põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles