Sotsid: konkurentsi ja raiskamise asemele tulgu koostöö

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Sotsid rõhutavad oma kohalike omavalitsuste valimise programmis konkurentsi ja raiskamise asemel koostööd ja kogukonna huve.

Laupäeval, 22. novembril Tartus toimuv Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) XV üldkogu arutab kohaliku omavalitsuste valimiste programmi, vahendas erakonna pressiteade.

Valimisprogrammi esitleb SDE aseesimees Peeter Kreitzberg, kes peab olulisimaks omavalitsuste teenusstandardi väljatöötamist ning keskendumist kogukonna huvidele ning koostööle teiste omavalitsustega.

«Arutu vahendite raiskamine ebaotstarbeka koolivõrgu ülalpidamiseks, samuti omavalitsuste vaheliste huvide võistlus seal, kus peaks toimima koostöö, kisub alla omavalitsuste poolt osutatava  teenuse kvaliteedi,» ütles Kreitzberg.

«Lühikese perspektiiviga otsused, mida langetatakse linnades, lähtuvalt vaid kitsast poliitilisest omakasust, peavad kaduma. Näiteks Kesktelevisiooni rajamine Tallinnas, kahtlase taustaga riigihanked Pärnus, erakondlike koolide eelistamine Narvas ning ruumilise planeeringu lahendused, millel puudub üldplaneering. Need otsused peavad muutuma kogukonna huvides tehtud otsusteks,» rõhutas ta.

Programmi koostamisel osalesid erakonna liikmed üle Eesti, mistõttu on tegemist väga laiapõhjalise tekstiga.

Välja toodud mured ja sotsiaaldemokraatide poolt pakutavad lahendused pärinevad inimestelt, kes nende probleemidega igapäevaselt kokku puutuvad, mis muudab sotsiaaldemokraatide programmi inimlähedaseks ja realistlikuks.

Eraldi on käsitletud linnu, nende ümbruse uusasumitega seotud ning tõmbekeskustest eemal asuvaid omavalitsusüksusi.

Omavalitsuste mehaanilise liitmise asemel peavad sotsiaaldemokraadid tähtsamaks neile standardi kehtestamist, mille põhjal saaks täpselt hinnata, kas omavalitsus tuleb toime tema ette seatud ülesannete täitmisega.

Omavalitsustele saab haldusstandardi kehtestada koos maavalitsuste rolli muutmise ja ning riikliku haldusstandardi kehtestamisega.

«Kvaliteetse haldusteenuse osutamiseks tuleb kehtestada teenuse kvaliteedi standardid ja ellu kutsuda iseseisva eelarvega maavolikogu. Selle funktsioonideks jääksid maakonna kui terviku tasakaalustatud arendamine, arstiabi ja ühistranspordi korraldamine,  koolivõrgu ning gümnaasiumi – ja kutsehariduse arendamine, samuti kohalike teede korrashoid ning planeeringud,» ütles Kreitzberg.

«Omavalitsuste otsused peavad saama läbi räägitud kõigi huvirühmadega, keda nad puudutavad. Omavalitsused peavad muutuma parteilise tööpuuduse likvideerimise kohast kompetentsete ja kogukonna huvides tegutsevate ametnike töökohaks,» iseloomustas Kreitzberg sisulist pööret omavalitsuse tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles