Kliima soojenemine võib tulevikus mõjutada Saaremaa kartulisaake

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul
Kartul Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kliima soojenemise korral võivad varase kartuli kasvutingimused sajandi keskpaigaks Saaremaal halveneda, samal ajal kui hilisemate sortide saagikus võib mõneks ajaks isegi suureneda.

Sellisele järeldusele jõudis oma kevadel kaitstud doktoritöös Eesti maaviljeluse instituudi teadur Triin Saue, kes, arvestades ilmastikumuutusi, arvutas matemaatilise mudeli abil välja kartulitaimede saagikuse nii sajandi keskpaigaks kui ka sajandi lõpuks, kirjutab Saarte Hääl.

Mudelis kasutati varase kartulisordi «Maret» ja hilise «Anti» parameetreid ning Tallinna, Tartu ja Kuressaare meteoroloogilisi näitajaid. Kuressaare esindab võrdluses merelisega kliimaga saari ja Lääne-Eesti rannikuala, Tartu kontinentaalse ja Tallinna merest mõjutatud kontinentaalse kliimaga piirkondi.

Kliimamuutuse korral on varase sordi jaoks oodata kasvutingimuste halvenemist kõigis kolmes vaadeldud kasvukohas. Kõrge temperatuuri tõttu taime kasvuperiood kiireneb ja taim ei suuda piisavalt kiiresti lehepinda toota.

Lühemaks jääb ka mugulate moodustamise aeg ja saagikus väheneb, rääkis doktoritöö üks juhendajatest maaviljelusinstituudi vanemteadur Jüri Kadaja. Teisalt hakkab varane kartul ka varem valmima, sest kevadised hilised öökülmad nihkuvad kalendris ettepoole ja kartulit on võimalik varem maha panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles