Eesti Ema monumendi loojad võitlevad kuju avamise eest

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
75-aastase Hans Sissase unistus kinkida monument eesti emadele on pärast kõiki sekeldusi teoks saamas. Oma patsi lõikab ta maha päeval, mil skulptuur pidulikult avatakse.
75-aastase Hans Sissase unistus kinkida monument eesti emadele on pärast kõiki sekeldusi teoks saamas. Oma patsi lõikab ta maha päeval, mil skulptuur pidulikult avatakse. Foto: Alo Lõhmus

Riigi toetusraha kärpimisest ning eraannetuste vähenemisest hoolimata loodab projekti eestvedaja Hans Sissas järgmise aasta 10. mail Rõuges Eesti Ema monumendi avada.

Monumendi asukoha detailplaneeringu äsjasele avalikule arutelule ühtegi protesti ega ettepanekut ei laekunud, kirjutas Võrumaa Teataja.

Majanduslangus on Sissasi sõnul vähendanud ka annetusi Eesti Ema monumendi tarvis. Päris kokku pole annetuste allikas aga kuivanud, sest praegugi leidub neid, kes teevad viiesaja- või tuhandekrooniseid ülekandeid.

Eesti Ema ­monumendi suurim toetaja Eesti riik vähendas selle aasta eelarvest lubatud 500 000 krooni suurust toetust suvise säästueelarvega poole võrra. Rahandusminister Ivari Padar andis Sissasi jutu järgi seejärel lubaduse, et kärbitud 250 000-kroonine toetus makstakse välja järgmise aasta riigieelarvest, kuid ühtegi garantiikirja selle kohta pole.

Hoolimata sellest, kas riik järgmisel aastal raha eraldab või mitte, saab monument emadepäevaks avamisküpseks. «Peab saama,» kinnitas Sissas. Nii skulptorite kui ka kiviraiduriga on tema sõnul kokkulepe, et ajutiste makseraskuste korral peitlit nurka ei visata ja monument tehakse valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles