Majaelanikud ei taha naabriteks eksvange

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondi 26 majas käib praegu veel remont, kuid mõned endised vangid on sinna end juba sisse seadnud.
Tondi 26 majas käib praegu veel remont, kuid mõned endised vangid on sinna end juba sisse seadnud. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Tondi tänaval asuva kortermaja elanikud olid jahmunud, kui said teda, et nende kõrvalmajja asuvad elama hiljuti vanglast vabanenud inimesed.



Praegu fassaadi renoveeriva Tondi 24a maja korteriühistu esimehe Illar Lai sõnul ei ole just kõige mõistlikum otsus, et varem Männikul peavarju saanud endised vangid hakkavad nüüd elama kesklinnas Tondi 26 majas.

«Ega meie maja elanikud niisugusest asjade käigust just rõõmsad ei ole. Me ei oska ju öelda, mis meie ümber toimuma hakkab. Suhteliselt kummalist seltskonda on siin juba märgata liikumas,» ütles ta.

«Vangide paigutamisest meie kõrvalmajja saime alles hiljuti teada ja see oli meile kõva üllatus, kuigi maja omaniku vahetusest olime juba varem teadlikud,» lisas ühistujuht.

Lai ütles, et on nii oma maja elanike kui ka ümbruskonna inimestega rääkinud ning nüüd on tekkinud mõte hakata koguma allkirju endiste vangide eluaseme vastu kesklinnas.

Tondi 26 majas tegutseb MTÜ Sotsiaalse Rehabilitatsiooni Keskus, mis varem pakkus vangist tulnutele eluaset Männiku tee 92 majas. See hoone kuulub aga Tallinna linnale ja seal hakati tegema kapitaalremonti, et avada järgmise aasta mais majas sotsiaalmajutusüksus. Seetõttu pidigi MTÜ endale uue koha leidma.

Tondi 26 maja juhataja, vanglakaplanina töötav Rein Käsk ütles, et hoones käib praegu alles remont, mistõttu elavad seal alles üksikud endised vangid. Kui maja saab täiesti korda, võib korterites koha saada kuni 36 inimest.

«Kui naabrid ei teaks, et nende kõrval elavad endised vangid, siis oleksid nad igati rahulikud,» ütles ta. «Olen kakskümmend aastat vanglas töötanud ja tean, et endisi vange elab ju mitmel pool majades ning naabrid ei tea sellest midagi ja elavad rahulikult kõrvuti. Mõnes mõttes on endiste vangidega isegi turvalisem koos elada, sest nagu kõnekäänd ütleb: ega hunt kodu juurest ei murra.»

Käsk märkis, et Tondi 26 on endiste vangide majutamiseks igati sobiv koht, sest vaid kiviviske kaugusel Pärnu maanteel asub politseimaja. Ka sellepärast, et paljud vangist vabanenud on kriminaalhoolduse all ja hooldajatel on lihtne neil silma peal hoida.

Kui Männiku teel oli elanikel terve koridori peale üks tualett, duširuum ja köök, siis Tondi tänaval elatakse korterites, kus igaühes on WC, pesemisvõimalus ja kööginurk. Päeval viibib majas sotsiaaltöötaja ning käib kohal psühholoog.

Vangist vabanenud peavad Tondi 26 majas eluaseme eest maksma üüri 100 eurot kuus, millele lisanduvad kommunaalkulud.

Käsk ütles, et kui ta esimest korda selles majas käis ja veel eelmisi elanikke nägi, siis kohtas ta seal vanglast tuttavaid nägusid, kes talle tere ütlesid. Seega Tondi 24a maja inimesed ei teadnudki, et nende kõrval elab endisi vange.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson kinnitas, et linn ei ole Sotsiaalse Rehabilitatsiooni Keskuse tegevusega kuidagi seotud. Tondi 24a maja elanike vastuseisu kommenteerides ütles ta, et naabrid on alati igasuguste sotsiaalobjektide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles