Viisitamm: kahtlustuse sisust ei paista seaduserikkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Reedel kriminaalkuriteos kahtlustatavaks tunnistatud Pärnu keskerakondlasest linnapea Mart Viisitamme sõnul ei näinud ta kahtlustuse sisuga tutvudes selles midagi, mis viitaks mõnele seaduserikkumisele.

Viisitamme kinnitusel esitas kaitsepolitsei talle kahtlustuse kolmel A4 paberilehel ja esmapilgul ei näinud ta selles toodud asjaoludes midagi rohkemat kui tavalist riigihankemenetluse protsessi. «Oleme pidanud diskussioone linnaametnikega, leidmaks hankemenetluse käigus linnale parimat pakkumist,» ütles Viisitamm BNS-ile.

Tema sõnul on välistatud linnapoolne tegevus, mis oleks andnud mõnele hankemenetluse osapoolele soodustingimusi teiste pakkujate ees.

Viisitamm kinnitas, et kriminaalmenetluse teise osapoolena toob kaitsepolitsei välja varem Pärnus teehooldustellimust täitnud, kuid viimase hankemenetluse käigus lepinguta jäänud ASi Baltifalt.

Samas ei osanud Viisitamm öelda, kas lisaks temale on veel kellelegi kahtlustus esitatud ning kas 2. detsembriks kaitsepolitseisse kutsutud abilinnapea Simmo Saart ootab samuti ees kahtlustatavaks tunnistamine.

Viisitamme sõnul soovib ta koos kaitsjaga nüüd kaitsepolitsei esitatud kahtlustuse sisuga põhjalikult tutvuda ja vajaduse korral on nad valmis menetlejale esitama lisateavet toimunu kohta.

Kaitsepolitsei esitas Viisitammele reedel kahtlustuse, mis käsitleb riigihangete teostamise nõuete rikkumise katset ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumist, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral ette rahalise karistuse või kuni aastase vangistuse.

«Kuna on alust arvata, et Mart Viisitamm võib olla seotud nõuete rikkumisega, oli välistatud tema ülekuulamine tunnistajana. Kaitseõiguste tagamiseks kuulati ta üle kahtlustatavana,» märkis Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja reedel.

Prokuratuur võtab Viisitamme süüasjas lõpliku menetlusotsuse vastu veel selle aasta jooksul.
2. detsembril ootab kaitsepolitseisse minek ees ka Simmo Saart, kes saab samas kriminaalasjas tõenäoliselt samuti kahtlustuse.

Lääne ringkonnaprokuratuuri kinnitusel korraldas kaitsepolitsei 24. oktoobril Pärnu linnajuhtide tööruumides läbiotsimise seoses kriminaalmenetlusega, mis uurib linna teehooldushanke tagamaid.

Kaitsepolitsei Pärnu osakond ja Lääne ringkonnaprokuratuur alustasid kriminaalmenetlust uurimaks kahtlusi, et Pärnu linnavalitsuse ametnikud üritasid luua põhjendamatult soodustingimusi ja eeliseid tänavu mais välja kuulutatud Pärnu linna tänavate hooldustöödega seotud riigihankes osalenud ettevõttele.

Uurimine puudutab ASi Baltifalt. Kuigi nimetatud ettevõte ei võitnud hanget, rikuti kahtlustuse järgi ametnike poolt riigihangete seaduse nõudeid eesmärgil tagada just eelistatud ettevõtte hinnapakkumise edukaks tunnistamine.

Uurimisega ei ole seotud hanke võitnud OÜ Rapla Teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles