Vahetuspere isa osutus seksuaalseks ahistajaks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentiina ajalehes Diario de Cuyo augusti alguses ilmunud lugu Saksa tüdrukuga juhtunust.Pildil on praegu vahi all viibiv Raul.
Argentiina ajalehes Diario de Cuyo augusti alguses ilmunud lugu Saksa tüdrukuga juhtunust.Pildil on praegu vahi all viibiv Raul. Foto: http://www.diariodecuyo.com.ar

Õpilasena välismaal elamise kogemus paneb noore tõeliselt proovile: elamine teises kultuurikeskkonnas ja keeleruumis, eemal oma perekonnast ja sõpradest, peaks arendama sallivust ja kohanemisvõimet. Halvimas mõttes pandi proovile Argentinasse läinud 16-aastane saksa neiu, keda vahetuspere isa seksuaalselt kuritarvitas.
Sama mees ahistas viis aastat tagasi ka eesti neiut.

Õpilasvahetusega tegeleva rahvusvahelise organisatsiooni YFU (Youth For Understanding) kaudu Argentinas õppinud Liisi (nimi muudetud – toim) imestab, kuidas selline traumeeriv lugu korduda sai.

«Kuidas võis YFU Argentina saata peresse veel teise tüdruku, kui oli teada, et üht vahetus­õpilast ta juba ahistas?» küsib neiu nüüd.

Ebastabiilne mees

Liisi vahetusperekond oli viieliikmeline: kooliõpetajast ema, raamatupidajaks õppinud isa ja kolm tütart. Pereisa Raúl tundus Liisile algusest peale veidi kummaline. «Tööl ta ei olnud vist päevagi käinud, neli-viis korda päevas oli tal vaja duši all käia ja üldse tundus kuidagi ebastabiilne,» meenutab neiu.

Ühel 2006. aasta jaanuariööl ei suutnud Liisi kuidagi magama jääda – toas oli 40 kraadi sooja ja tüdruk vähkres voodis.

«Raúl oli poolalasti ja kutsus mind enda juurde. Mõtlesin, et ta tahab mulle midagi öelda, kuivõrd ma ei olnud tähele pannud, et midagi oleks teisiti,» räägib ta. Ilmnes, et tollal 51-aastane mees kavatses teismelise neiu peal oma seksuaalset kirge rahuldada.

«Kui ma oleksin karjunud, oleksid kõik üles ärganud. Aga ma olin kuidagi nii abitus olukorras, ei julgenud,» tõdeb Liisi. Ta jooksis magamistuppa, kus magasid peretütred, ja pääses sellega hullemast.

«Kui Raúl saksa tüdrukule lähenes, oli tüdruk mehega kahekesi. Siis ma mõtlesin küll, et jumal tänatud, et tookord kõik kodus olid.»

Juba järgmisel päeval võttis neiu ühendust oma tugiisiku ja YFU Buenos Airese kontoriga. Politseisse neiu ei pöördunud.

«Kontorist öeldi mulle, et pean sealt kohe ära tulema. See oli ka kõik,» meenutab ta.

Õnneks päästis Liisi tekkinud olukorrast tema sõbranna, kelle perekonna juurde tüdruk elama sai minna. «Ma ei läinud eelmise pere elamisse enam üldse – mul pandi kott kokku ja tulin tulema,» räägib ta.

Liisi teab, et pärast juhtunut viskas pereema Raúli kodust välja, kuid millal too jälle tagasi koju tuli, ei ole teada. Selge on see, et 2009. aastal sai võimalikuks uue vahetusõpilase võtmine samasse perekonda.

San Juani ajaleht Diario de Cuyo kirjutab, et praegu käib kohtuprotsess Raúli üle, keda süüdistatakse 16-aastase saksa vahetusõpilase seksuaalses kuritarvitamises.

Tüdruk jäi Raúliga tunamullu oktoobris kahekesi koju. Mees andis neiule teada, et too meeldib talle väga, ning silitas ja kallistas teda. Järgmisel päeval läks mees tüdrukule hommikusööki viima, tõmmates tal teki pealt, hakates teda suudlema ja intiimsetest kohtadest puudutama.

Ekspertiis kinnitas, et Raúl on neiut seksuaalselt kuritarvitanud. Mees on teo üles tunnistanud ja teda võib ees oodata kaheksa-aastane vanglakaristus.

Nüüd, kui Liisi sai teada saksa tüdrukuga juhtunust, mõtleb ta pidevalt sellele, kuidas see kõik korduda sai.

«Mul on kõik ööd magamata pärast saksa tüdrukuga juhtunust teada saamist. Ma tunnen end süüdi ja kõige rohkem tunnen pettumust YFU Argentina ja selle perekonna suhtes – kuidas nad lasevad sellistel asjadel korduda?» tunnistab ta.

Ühenduses Argentinaga

Noortel, kes kaaluvad välismaale vahetusõpilaseks kandideerimist, ei soovita Liisi kindlasti ideest loobuda. Vahetusaasta jooksul saadud kogemus on neiu arvates kahtlemata väärtuslik, kuid suuremat tähelepanu tuleks tema hinnangul pöörata vahetusperede kontrollimisele.

«Tean, et minu puhul ei kontrollitud kumbagi perekonda, kus peatusin, kuigi YFU eeskiri näeb seda ette. Samuti ei tegeldud minuga pärast juhtunut ja ma pidin ise olukorraga hakkama saama,» räägib ta.

See oli Liisi jaoks väga raske: võõras maa, võõras keel, oma perekond ja sõbrad kaugel-kaugel. «Alaealine ei suuda alati enda eest seista – mina seda ei suutnud ja saksa tüdruk ka mitte,» nendib ta.

Liisi loodab, et andmed varem ebakohaselt käitunud vahetusperekondade kohta säilitatakse ja neisse ei saadeta enam kunagi uut vahetusõpilast.

Nii Liisi kui ka YFU Eesti on YFU Argentinaga asjaolude selgitamiseks ühendust võtnud, kuid asjakohaseid selgitusi ei ole veel tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles