Linnavõim hakkab hipodroomi ala detailplaneeringut revideerima

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hipodroom.
Tallinna hipodroom. Foto: Artur Sadovski

Tallinna linnavalitsus teeb oma homsel istungil ilmselt linnavolikogule ettepaneku Paldiski mnt 50 ja lähiala detailplaneering uuesti läbi vaadata.


Niisuguse otsuse põhjuseks on pärast detailplaneeringu kehtestamist tänavu juunis avalikuks tulnud pistiseskandaal, mille üheks osapooleks oli planeeringu menetlemisel osaühingut Alfa Property esindanud vandeadvokaat Viktor Kaasik. Kaasik andis linnaplaneerimise ameti tollasele juhatajale Toomas Õispuule 10 000 eurot laenu.

Prokuratuur pidas keskmisest tublisti soodsamaid laenutingimusi pistiseks ning eile määras Harju maakohus kokkuleppemenetluses Õispuule tingimisi aastase vangistuse ning Kaasikule rahalise karistuse. Prokurör Kadri Väling ütles eile Postimees.ee’le, et tema hinnangul kohtuotsus hipodroomi ala detailplaneeringu seaduslikkust kahtluse alla ei sea.

Linnavalitsus aga leidis, et kuna kõnealuse detailplaneeringuga seoses on langetatud süüdimõistev kohtuotsus, peaks volikogu kaaluma planeeringu täiendava läbivaatamise vajadust.
«Arvestades, et planeering on läbinud Harju maavanema järelevalve ja saanud viimse heakskiidu, tuleks komisjoni moodustamisel selle töös osalema kutsuda Harju maavanem,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Hipodroomi ala detailplaneeringu menetlus kestis neli aastat. Hipodroomi täisehitamise vastu on ägedalt võidelnud mitu kodanikeühendust. Vahetult enne planeeringu kehtestamist said kodanikeühendused võimaluse volikogus peetud arutelul oma seisukohti linnavolinikele tutvustada. Neil ei õnnestunud volinikke siiski veenda ning tänavu juunis linnavolikogu kehtestas planeeringu.

Juulis vaidlustasid kodanikeühendused planeeringu kehtestamise kohtus. MTÜ Telliskivi Selts, MTÜ Pelgulinna Selts ja Eesti Hobumajanduse Edendamise MTÜ esitasid Tallinna halduskohtule kaebuse hipodroomi maa-ala ehk Paldiski mnt 50 kinnistu detailplaneeringu kehtestamise otsuse kohta, taotledes otsuse õigusvastasuse tuvastamist ja täies ulatuses kehtetuks tunnistamist.

Seltside arvates ei ole nimetatud otsus õiguspärane, sest selle menetlemisel on alates protsessi algusest tehtud põhimõttelisi kaalutlusvigu ning kehtiva üldplaneeringu muutmine ei ole asjakohaselt põhjendatud.

Kohus otsustas juulis rahuldada ka esialgse õiguskaitse taotluse rahuldada ning peatada hipodroomi ala detailplaneeringu kehtivus ning keelata ehituslubade, projekteerimistingimuste või muude sellel põhinevate lubade väljastamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles