Eesti IT-firmad kinnitavad kanda Lähis-Ida riikides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt võib uhkusega tõdeda, et nende ettevõtte loodud Katari riigiportaal tunnistati tänavu parimaks araabiakeelseks riigiportaaliks.
Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt võib uhkusega tõdeda, et nende ettevõtte loodud Katari riigiportaal tunnistati tänavu parimaks araabiakeelseks riigiportaaliks. Foto: Liis Treimann

Eesti tarkvaraettevõtted püüavad hoolimata sellest, et läbirääkimistele kulub ohtralt aega ja raha, Lähis-Idas kanda kinnitada ja sealsest ärist osa saada. Mitmel on see juba suuremal või vähemal määral ka õnnestunud.



Otsa tegi viis-kuus aastat tagasi lahti Regio, kes koostöös Ericssoniga pakub Saudi Araabias ja Iraanis, aga ka Marokos mobiili positsioneerimise teenuseid. Regio müüb teenust sealsetele mobiilioperaatoritele ja teenib Lähis-Idas ligi kümme protsenti müügitulust, mis eelmise majandusaasta aruande järgi jäi 400 000 euro piiresse.

Webmedia hakkas Lähis-Ida poole vaatama 2008. aastal. Alustati Katarist, sealt edasi on ettevõte liikunud Omaani ja Egiptusesse.  «Esimese hooga ei suutnud me väga suurt tükki hammustada,» nentis Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt. «Aga aeg läheb edasi, tarkust ja kogemust tuleb juurde ja valmistame ette järjest suuremate tükkide hammustamist.»

Smitti kinnitusel võib praegu ettevõtte käivet laheriikides arvutada miljonites eurodes. Mulluse majandusaasta aruande järgi oli firma müügitulu väljaspool Euroopa Liitu veerand miljonit eurot ehk ligi neli korda rohkem kui aasta varem.

Lootust, et suutäied ka edaspidi suurenevad, annab Smitti sõnul tõsiasi, et Webmedia loodud Katari riigiportaal tunnistati tänavu parimaks araabiakeelseks riigiportaaliks. «Arvestades, et araablasi on umbes miljard, on see väga suur tunnustus ja märk sellest, et meil on, mida neile pakkuda,» tõdes Smitt.

Smitti väitel ei ole Eesti ettevõtted maailmas läbilöömiseks sugugi liiga väikesed. «Arvan, et Eestis on piisavalt firmasid, kes suudavad laheriikides äri teha. Näiteks enamik seal müüdavast võist tuleb Taanist ja poest võib leida Läti sprotte,» nentis ta.

Suurimat konkurentsi pakub Lähis-Idas Eesti IT-firmadele India, kes saadab oma esindajad kõikidele hangetele ning pakub väga soodsat hinda. Eestlased on seevastu suutnud tõestada, et kui nad on kord juba jutule saanud, siis pakuvad kvaliteetset tulemust. «See ei tähenda, et hindud oleksid rumalad,» märkis Dateli juhatuse liige Villem Alango. «Aga tööd tehakse rutiinselt ja loovust on vähevõitu.»

Sama meelt on EASi esindaja araabia maades Nihad Fahmy, kelle sõnul on Eestil tekkimas arenenud riigi kuvand ning ringlema on läinud legend, et eestlased lahendavad hindude loodud probleemid.

«Samas on Eesti kuvandi tugevdamisel veel ruumi – kasuks tuleks tugevam seostamine Skandinaavia maadega, mis on kõikjal maailmas stabiilsuse ja kvaliteedi sünonüümiks,» lisas ta.

Datel on Alongo sõnutsi Lähis-Idas kontaktide loomisega töötanud aasta ning osalenud esimestel hangetel. «See kõik on olnud tunduvalt nõudlikum, kui oskasime ette kujutada,» tõdes ta.

Datel pakub Lähis-Idas geoinfosüsteeme ja kõike, mis on seotud elektrooniliste kaartidega. «Käivet on raske prognoosida, aga eeldame, et paari aasta pärast on see mõne miljoni euro kandis. Praegu on number väga pisike,» nentis Alango.

Net Group on esialgu sihikule seadnud Omaani. Firma juhi Priit Kongo sõnutsi on see kõige sobivam stardiplatvorm, kuna Omaan on teistest Lähis-Ida riikidest avatum.

Firma alustas seal müügitööga tänavu kevadel. Eesmärk on jõuda Lähis-Idas mõne aasta jooksul kahe-kolme miljoni eurose käibeni. Läbirääkimised on pooleli veel Kataris, Iraanis ning edaspidi plaanitakse minna ka Bahreini, Emiraatidesse ja Kuveiti. Kongo peab võimalikeks klientideks sadamaid ja energeetikafirmasid.

«Araabia turg on huvitav, kuna lisaks energiale ja valgustusele on kuumades riikides oluline ka hoonete jahutamine. Ka selles vallas on meilt pakkumisi küsitud,» nentis Kongo.

Araabia Ühendemiraatides tegutsev Yoga pakubki nn tarku maju, mis reguleerivad ise ruumides temperatuuri, kustutavad tuled jne. Yoga juhatuse liikme Priit Vimbergi kinnitusel loodab ettevõte Lähis-Idas palju raha teenida. Kui palju, ei tahtnud ta aga öelda. Aktors, kelle klientide hulka Eestis kuuluvad Pankade Kaardikeskus ja Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus, osales aga Palestiina e-riigi akadeemia rajamisel.

Äri nõuab aega ja kannatust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles