President: soovin kõigile eneseusku ja sõbralikku meelt

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Kuusalus
President Toomas Hendrik Ilves Kuusalus Foto: Jelena Rudi

President Toomas Hendrik Ilves ütles kooliaasta avaaktusel Kuusalu keskkoolis, kes elujõulise ja hea kooli tunneb ära nõudlikkuse järgi ning ta soovis kooliaasta alguse puhul kõigile eneseusku ja sõbralikku meelt.

«Tugevad õpetajad ja teadmishimulised õpilased loovad kokku kindlustunde, et selle kandi lapsed ei pea nähtavas tulevikus kaasaegse gümnaasiumihariduse järele suurde linna minema,» ütles Ilves.

Riigipea arvamuse järgi peab head alg- ja põhiharidust saama võimalikult kodu lähedal, gümnaasiumis aga tõuseb järjest olulisemale kohale hariduse kvaliteet.

Ilvese sõnul tähendab see aga seda, et Eesti igas gümnaasiumis peavad olema väga head õpetajad ja parajal hulgal õpilasi, keda õpetada. Maapiirkondades käib Ilvese väitel selle kõige juurde ka korralik koolibusside võrk ja võimalusel õpilaskodud kaugema kandi noortele.

«Kuidas seda kõike teha, milliseks jääb Eesti koolivõrk, ei saa otsustada enam ainult vallamajades või linnavalitsustes,» sõnas Ilves. «See tuleb otsustada suuresti haridus- ja teadusministeeriumis ning lõpuks riigikogu saalis.»

Ilves rõhutas, et Eesti on parlamentaarne vabariik ning haridus on riigi üks alussambaid ja lõplikud otsused tuleb selles valdkonnas teha parlamendil.

Ta soovis kooliaasta alguse puhul kõigile eneseusku ja sõbralikku meelt.

«Need on kaks asja, mida vajab meist igaüks ja mida vajab ka Eesti riigina,» sõnas president.

Ilvese sõnul aitab eneseusk edukalt ja sirge seljaga oma sihtideni jõuda.

«Nii inimesel kui ka riigil,» lisas ta. «Kriitiline meel tuleb siin muidugi samuti kasuks, aga see ei tohi muutuda vaid kurtmiseks ja ainult halva märkamiseks. Sõbralikkus, heatahtlikkus, üksteise märkamine ja toetamine on aga need, mis muudavad sõpruskonna, klassi, kooli, küla või alevi, lõpuks ka kogu riigi üheks hoolivaks pereks.»

Riigipea sõnul võiks meie kõigi eesmärgiks olla soov teha Eesti suuremaks, kuid sellega saame hakkama vaid juhul, kui alustuseks näeme omavahelist sidet. 

«Sõbralikkus levib ja see peaks astuma vastu tigedusele ja pahurusele, mida ikka veel liiga palju enda ümber näeme. Seega soovin teile rohkem head tuju ja eneseusku, sõbrad,» ütles Ilves.

President kinkis 1. klassi õpilastele raamatu 365 loodusteaduslikust katsest ja abiturientidele Eesti mõtteloo sarjast Jaan Tõnissoni raamatu «Riigivanem».

Ilvese sõnul on kingituse põhjus lihtne: juba läinud sajandi algul muretses ja hoolitses Jaan Tõnisson – riigimees enne Eesti riigi sündi – hariduse ja harituse, avatud ühiskonna ja demokraatia pärast.

«Kõige selle pärast, mis meile tänagi on olulised. Selleks, et saada hakkama inimeste, rahva ja riigina, vajame head haridust ja tahet õppida. Selleks, et olla riik, kus inimesed tahavad elada ning riiki enda omaks pidada, peab Eesti igapäevaselt kindlustama avatust ja demokraatiat,» kõneles president. «Jaan Tõnissoni lugemine kuulugu seega iga abituriendi kohustusliku kirjanduse sekka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles