Selgusid PÖFFi võitjad

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Kolm meest ja kalatiik».
Kaader filmist «Kolm meest ja kalatiik». Foto: PÖFF

PÖFFi võistlusprogrammi EurAsia võitis Iiri-Inglise vangladraama «Nälg», parima Balti filmi auhind läks läti dokumentaalfilmile «Kolm meest ja kalatiik».


12. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali viieliikmeline rahvusvaheline žürii tunnistas üksmeelselt parimaks Euraasia filmiks inglise kunstniku ja filmilavastaja Steve McQueeni draama «Nälg».

Režissööri debüütfilm räägib 80ndate aastate algupäevil toimunud näljastreigist Põhja-Iirimaa vanglas. Žürii tõstis esile teose jõulist filmikeelt ning kindlat ja kirglikku narratiivi. Parima Euraasia filmi auhind anti PÖFFil välja viiendat korda. Grand Prix rahalise väärtuse 10 000 eurot pani välja Tallinna linn.

Parima režissööri auhind läks samuti Suurbritanniasse, Michael Winterbottomile filmi «Genova» eest.

Parima naisnäitleja auhinna sai noor vene näitlejanna Aleksandra Tiuftej rolli eest filmis «Kärbes» (Venemaa) ning parima meesnäitleja auhinna meesansambel (Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka) Mika Kaurismäki filmist «Kolm tarka meest» (Soome).

Žürii eriauhind kuulus animeeritud dokumentaalfilmile «Valss Bashiriga»
(Iisrael) ning parima operaatori preemia läks Itaalia filmi «Il divo» operaatorile Luca Bigazzile.

Žürii märkis ära ka filmid «Maailm on suur ja lunastus luurab nurga taga» (Bulgaaria) ja «Kahe jalaga hobune» (Iraan).

Žürii tööd juhtis filmilavastaja Jos Stelling Hollandist ning hinnati kokku kaheksatteist filmi.

Esmakordselt anti PÖFFil välja parima Balti filmi auhind

Rahvusvahelise Tridensi Balti täispikkade filmide konkursi žürii tunnistas parimaks linateoseks läti dokumentalistide Laila Pakalnina ja Maris Maskalansi töö «Kolm meest ja kalatiik», tõstes esile sõpruse ja looduse kui paralleelsete keskkondade inimlikku, poeetilist ja liigutavat kujutamist filmis. Sama teos pälvis žüriilt ka parima operaatori auhinna (Maris Maskalans), millega kaasnes 1000 euro suurune stipendium Elokuvakonepajalt.

Neljandat korda anti välja ka Scottish Leaderi Eesti filmi auhind koos 50 000 kroonise stipendiumiga, mis läks Priit ja Olga Pärnale animafilmi «Elu ilma Gabriella Ferrita» eest. Žürii äramärkimist leidsid ka Eesti dokumentaalfilmid «Aljoša» (Meelis Muhu) ja «Toomiku film» (Marko Raat).

Esimest korda PÖFFil osalenud Rahvusvahelise Filmikriitikute Ühingu FIPRESCI žürii, kes hindas Balti filme, andis oma auhinna Eesti dokumentaalfilmile «Aja meistrid» (Mait Laas).

Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku NETPAC žürii valis festivali Parimaks Aasia filmiks Hiina linateose «Šaht» (režissöör Zhang Chi), Rahvusvahelise Filmiklubide Föderatsiooni FICC žürii hindas parimaks bulgaaria režissööri Stephan Komandarevi filmi «Maailm on suur ja lunastus luurab nurga taga».

Eesti Filmioperaatorite Liit andis Eesti filmioperaatori Johannes Pääsukese
(1892-1918) nimelise elutööauhinna ning 3000 euro suuruse stipendiumi Harry Rehele rahvusliku filmikunsti edendamise ja kordumatu loomingulise panuse eest.

Publiku lemmikuks sai USA mängufilm «Maadleja».

Viiendat korda jagati PÖFFi elutöö auhinda, mille tänavu pälvis teenekas Rootsi-Prantsuse filminäitleja Max von Sydow.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles