Saaremaal käib suure keskkonnareostuse likvideerimine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine Saaremaa.
Suvine Saaremaa. Foto: Küllike Rooväli

Saaremaal Maadevahe asfaltbetoonitehase territooriumil käivad Saaremaa ajaloo suurima keskkonnareostuse likvideerimistööd, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

«Nii väikesel alal pole ma varem nii palju tehnikat koos töötamas näinudki,» ütles reostuse likvideerimistöödel omanikujärelevalvet tegev ekspert Karl Kupits lehele. Hektarilisel alal toimetab vahetpidamata ja üksteist segamata kuus-seitse masinat, märgib leht.

Keskkonnaministeeriumi tellimusel tehtavate tööde käigus kaevatakse ligemale hektari suuruselt alalt välja umbes 21 000 kuupmeetrit reostunud pinnast ja puhastatakse reostusest Maadevahe jõe säng. Pärast puhta pinnase paigaldamist taastatakse looduslik olukord ja külvatakse heinaseeme. Lisaks likvideeritakse projektialal leiduvad betoonijäägid ja prügi, teatas Saarte Hääl.

Reostunud pinnasest sõelutakse välja kivid ja need lähevad tagasi maapinda, kuid ülejäänud saastunud aines antakse üle jäätmekäitlusettevõttele AS Epler & Lorenz. Ettevõtte juhataja Janis Lorenzi sõnul veetakse saastunud pinnas, mida eeldatavasti on umbes 5000 kuupmeetrit, Tartusse. Osa pinnasest läheb biokäitlusse, tugevalt reostunud pinnas aga põletatakse ohtlike jäätmete põletustehases.

Aastaid Saarte teedevalitsust juhtinud Aleksander ütles ajalehele, et Maadevahe tehase toodanguga sai asfaltkatte umbes 500 kilomeetrit maanteid. Seal Kohtla-Järvelt sisse veetud põlevkiviõli baasil valmistatud bituumeniga said mustkatte Kuivastu maantee, samuti Leisi, Kihelkonnale, Salmele ja Laimjalaga suunduvad maanteed. Pärast Maadevahe asfaltbetoonitehase sulgemist hakati bituumenit vedama saarele mandrilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles