Karis: Hiina keskvalitsus keelas viisade andmise Eesti tippjuhtidele

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis andis Teaduste Akadeemia saalis dalai-laamale üle audoktori medali
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis andis Teaduste Akadeemia saalis dalai-laamale üle audoktori medali Foto: Jarek Jõepera

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul selgus kohtumisel Hiina saatkonnaga, et Hiina keskvalitsusest anti saatkonnale juhis, mille kohaselt keelati viisade andmine dalai-laamaga kohtunud Eesti tippjuhtidele.

Karis pidi suunduma Shanghais toimuvale konverentsile, kuid septembri lõpus lükati tema viisapalve tagasi.

Seejärel läks ülikooli esindaja saatkonda, et olukorda arutada. Karise sõnul andis ta kaasa kirja, kus oli esile tõstetud, millist koostööd on Tartu Ülikool teinud Hiina ülikoolidega.

Lisaks rõhutas Karis uuesti, et dalai-laamale antud audoktori medal on akadeemiline tegevus ja tal olnuks kohatu seda mitte teha, sest ülikool oli nii otsustanud.

«Tekkis diskussioon ja seal olnud inimesed ütlesid, et viisa mitteandmine tuli Hiina keskvalitsusest, kust keelati viisa andmine tippjuhtidele, kes dalai-laamaga kohtusid,» selgitas Karis. «Lisaks lubati uurida, et kas on võimalik midagi teha.»

Karise kirjale lubati vastata nädala jooksul, kuid seda pole veel tehtud.

«Ega seda maksa ületähtsustada,» sõnas Karis. «Oluline on, et saatkonnast kinnitati, et nad jätkavad meie ja Hiina ülikoolide koostöö toetamist ning nende vaatevinklist ei muutu akadeemilises koostöös midagi.»

Ministeeriumist lisati, et teiste riikide kodanikele viisade väljastamine või mitteväljastamine on iga riigi enda otsustada ja tavapäraselt ei ole viisa väljastamisest keeldumise põhjuste selgitamine kohustuslik.

Karisele esitas kutse konverentsil osaleda Shanghais asuv Jiao Tongi Ülikool ja ta pidanuks seal ettekande teemal, kas kontseptsioon maailmatasemel ülikoolidest loob piire riikide ja ülikoolide vahel. Karis oleks konverentsile sõitnud 29. oktoobril.

Oma ettekande materjalid saatis Karis juba teele, kuid tõenäoliselt jääb tal sellel korral konverentsil käimata.

«Kuna pole viisat saanud ja mul on täita teisigi kohustusi, siis kui nüüd tuleks positiivne otsus, oleks raske minna,» selgitas ta.

Karis andis 18. augustil Tallinnas Teaduste Akadeemia saalis tiibetlaste usujuhile dalai-laamale ehk Tenzin Gyatsole üle enda juhitava kõrgkooli audoktori medali.

Dalai-laama külaskäik tekitas probleeme ka ministeeriumitele: nii rahandusministeeriumist kui ka välisministeeriumist tõsteti esile, et edasi lükkus 22. augustiks plaanitud Hiinaga topeltmaksustamise vältimise protokolli allkirjastamine. Eesti ja Hiina vaheline topeltmaksustamise vältimise leping sõlmiti 2000. aastal.

Lisaks jäi ära põllumajandusministri visiit Hiina ja Hiina esindajate visiit Eestisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles