Sten Reimann: julgeoleku tagamine Afganistanis sõltub nende armeest

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani sõdurid.
Afgaani sõdurid. Foto: SCANPIX

Kui NATO liitlasväed Afganistanist 2014. aastal lahkuvad, sõltub riigi julgeoleku tagamine kohalikust armeest, mistõttu on praegu võtmeülesandeks Afganistani armee võimekuse suurendamine, leiab kaitseväe luurepataljoni ülem ja Afganistanis Eesti kontingendi ülemana teeninud major Sten Reimann.

«Afganistani armee on üks nendest organisatsoonidest, mis on suhteliselt hästi arenenud võrreldes mitmete teiste valdkondadega,» nentis Reimann ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Endine Eesti Vabariigi asjur Afganistanis Tanel Sepp lisas, et lõplikus lahenduses on vaja kuidagi kaasata ka Taliban. Ta toonitas, et meil ei tasu luua illusioone Afganistani suhtes – see jääb ka edaspidi vaeseks riigiks, kus lokkab korruptsioon ja jätkuvad narkovõitlused.

Kaitseuuringute keskuse vanemteadur Erik Männik osutas, et USAs on seni tehtud suurt kriitikat seoses Afganistanile osutatud abi kohatusega. «Kohalikele omavalitsustele ehitatakse kolmekorruseline hoone, mille alumine korrus on klaasseintega,» näitlikustas ta. Männiku hinnangul tuleks afgaanidele õpetada asju, mis oleksid neile tõepoolest kasulikud – näiteks meetodeid põllumajanduse arendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles