Tallinna linnaeelarve maht kasvab 5,4 miljoni euro võrra

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnaeelarve kasvab.
Tallinna linnaeelarve kasvab. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kui Tallinna linnavolikogu Tallinna linnaeelarve muutmise ja teise lisaeelarve heaks kiidab, siis kasvab linna sissetulekute ja väljaminekute maht 5 407 540 euro võrra, ulatudes 469 789 754 euroni. Tänasel istungil läbib lisaeelarve kas esimest lugemist.

Linnavolikogu määruse eelnõu seletuskirja järgi suurendatakse linnaeelarve tulusid 3,3 miljoni euro võrra, sealhulgas linnakassa tulusid 3,9 miljonit ning saadavaid toetusi 23 495 euro võrra. Linnaasutuste omatulud vähenevad 666 832 euro võrra.

Linnakassa tuludest suureneb enim tulumaksutulu, tulu maamaksust ja dividenditulu. Tulumaksutulu kasvab 4,2 miljonit eurot. See tuleneb põhiliselt tulu saajate arvu ja nende keskmise palga kiiremast kasvust, kui prognoositi 2011. aasta eelarve koostamisel.

Maamaksu tulu kasvab 430 000 euro võrra, seda eelkõige seoses reformimata maatükkide täiendava maaregistrisse kandmisega ning maamaksuvõlgnevuste vähenemisega.

Dividenditulu suurendatakse lisaeelarvega ligi 1,1 miljoni euro võrra. Kavandatust rohkem sai linn seda tulu AS-lt Tallinna Vesi ning AS-lt Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ( Tallinna prügimägi).

Mõnevõrra (138 000 eurot) kasvab ka teede ja tänavate sulgemise maksust kogutav tulu, seda peamiselt ehitustegevuse mahtude suuremast kasvust, kui aasta algul prognoositi. Linnaplaneerimise ameti poolt väljastatavate ehituslubade eest saadavate lõivude tulu kasvab 80 000 euro võrra. Reklaamimaksu tulu on suurendatud 42 000 krooni võrra.

Lisaeelarvega vähendab linn tulu parkimistasust, paadimaksust, hoonestusõiguse tasust ning kasutusõiguse tasust, saastetasust, loodusvarade kasutustasust, trahvidest ja finantstulust.

Parkimistasu väheneb seepärast, et linna on tekkinud palju uusi eraparklaid, mis saavad osa parkimistasu endale. Lisaks sellele vähenes parkimistulu seoses eelmise lumerohke talvega, kui vahel oli ligi 75 protsenti parkimiskohti lume all. Saastetasu kahaneb tänu prügilasse ladestatavate olmejäätmete mahtude vähenemisega. Tulu trahvidest väheneb eelkõige piletita sõidu eest tehtavate trahvide osas.

Enamuses linna ametiasutustes omatulu kasvab, kõige suurem on kasv haridusametis, kultuuriväärtuste ametis ning sotsiaal- ja tervishoiuametis. Omatuludest kahaneb enim ühistranspordi piletitulu, seda peamiselt tingituna sõitjate arvu vähenemisest.

Lisaeelarvega tehtavate muudatuste tulemusena suurenevad Tallinna kulud kokku ligi 7,1 miljoni euro võrra. Kõige rohkem kasvavad kulud linnatranspordi ning teede ja tänavate korrashoiu osas. Ühisveondusele nähakse ette täiendavalt 2 343 958 eurot, seda eelkõige tulenevalt oluliselt kasvanud kütusekuludest. Samuti on kallinenud elekter ning vähenenud piletitulu. Kultuurivaldkonnas saavad raha juurde Tallinna Filharmoonia, Linnateater ja loomaaed. Spordivaldkonnas suurenevad toetused rahvusvaheliste võistluste korraldamiseks 52 000 euro ning Tallinna maratoni korralduskulude katteks 50 000 euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles